h

SP wil kinderpardon

14 maart 2012

SP wil kinderpardon

In de herfst van 2011 was Nederland in rep en roer. De groep minderjarige asielzoekers die dreigden te worden uitgezet naar hun land van herkomst, kreeg een gezicht. De Venrayse Mauro Manuel moest terug naar Angola en Nederland was het daar niet mee eens. De SP volgt de zaak rondom Mauro al jaren, en eerder in 2011 is er door de Tweede Kamerfractie al een beroep op minister Leers gedaan om een uitzondering voor hem te maken en hem in Nederland te laten blijven.

kinderpardonnu

In Horst aan de Maas kwam het CDA met een motie, een voorstel, waarmee het college van burgemeester en wethouders werd opgeroepen een beroep te doen op minister Leers, om Mauro niet uit te zetten. Deze motie steunde de SP natuurlijk van harte. Helaas voelde minister Leers er niets voor om Mauro een verblijfsvergunning te geven en een golf van verontwaardiging ging door Nederland.

Daarom diende de SP een maand later nog een motie in, om het college op te roepen er nogmaals bij minister Leers op aan te dringen om Mauro in Nederland te laten blijven. Helaas werd deze motie niet aangenomen door de gemeenteraad, er was landelijk een besluit genomen en daar moest de SP zich bij neerleggen.

Nu is er weer een motie in de gemeenteraad. Deze keer is het een initiatief van PvdA-PK, D66 en SP. Hierin roepen de drie fracties op tot een oplossing te komen voor alle kinderen die geworteld zijn in Nederland en geen enkele band hebben met het land waar zij oorspronkelijk vandaan komen. Niet alleen voor Mauro, niet alleen voor Sahar, niet alleen voor Taiba en niet alleen voor Nia, maar voor al die kinderen.

Landelijk ligt er een initiatiefvoorstel van de PvdA en de ChristenUnie om deze “gewortelde kinderen”, die acht jaar of meer in Nederland wonen, niet meer terug te kunnen sturen naar het land van herkomst. Linda Hogema in een commentaar: “Hoe erg het ook is dat dit überhaupt nodig is, de SP zal altijd instemmen met zulke voorstellen. Dit heeft namelijk alles te maken met menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Deze principes stoppen niet bij de grens. Laten we ons verzetten tegen een maatschappij die wereldwijd gedomineerd wordt door een mentaliteit van ‘ieder voor zich’”.

U bent hier