h

Oneerlijke concurrentie winkels blijft voortbestaan

19 maart 2012

Oneerlijke concurrentie winkels blijft voortbestaan

zondag open roodOp dinsdag 13 maart werd de winkeltijdenverordening besproken. Op verzoek van de SP. In een voorstel van B&W stond dat de winkeltijdenverordening niet aangepast moest worden. Gevolg: de winkels in het buitengebied mogen op alle zondagen open. Uit het SP-rapport “Winkels buitengebied: waarom op zondag open?” blijkt dat de meerderheid van de winkels in het buitengebied daar tegen is. Alle reden om de verordening aan te passen. In samenspraak met alle ondernemers, als het aan de SP ligt. De fracties van D66, PvdA/PK, Essentie (VVD) en CDA zien dat niet zitten. Ze stemden vóór het voorstel van B&W. De SP bekijkt nu of ze een initiatiefvoorstel in kan dienen om daarmee de oneerlijke concurrentie tussen winkels in het buitengebied en in het centrum tegen te gaan.

College en raad negeren mening winkeliers buitengebied
Sinds voorjaar 2011 mogen een aantal winkels in het buitengebied alle zondagen hun winkel openen. Uit SP-onderzoek blijkt dat 93% van de winkeliers daar geen behoefte aan heeft. Slechts 2 winkels zijn elke zondag open. B&W stellen ook een onderzoek te hebben gedaan naar de wensen van de winkeliers. Concrete onderzoeksgegevens ontbreken. Toch volgen D66, PvdA/PK, Essentie (VVD) en CDA het voorstel van B&W. Met hun standpunt negeren de fracties de mening van de winkeliers. De SP die zelf onderzoek heeft gedaan onder de winkeliers, wijst het voorstel van B&W af.

Klein lichtpuntje
Toch gloort er een klein lichtpunt voor de winkeliers in het centrum. Tijdens de raadsvergadering gaven zowel Essentie (VVD) als PvdA/PK en D66 aan dat ze branchevervaging als probleem zien. Zij verzochten de wethouder hier goed naar te kijken. “Een goede stap vooruit”, beoordeelde SP-woordvoerder Frank Spreeuwenberg de verschuiving van de genoemde fracties richting SP. Spreeuwenberg: “Wel jammer dat deze partijen in 2009 nog niet zover waren. Al voor de uitbreiding van Interchalet is dit probleem aangekaart door MKB Limburg. In het najaar van 2009 heeft de gemeenteraad beleid vastgesteld waarin normen zijn opgenomen voor branchevreemde producten. Tijdens de behandeling van dit beleid stelde de SP voor om het vloeroppervlak voor branchevreemde producten te maximeren tot een absoluut aantal vierkante meters. De andere partijen wezen dat toen af. Met als gevolg de mogelijkheid tot oneerlijke concurrentie tussen bedrijven in het buitengebied ten opzichte van winkels in een centrum. Nu doen ze weer hetzelfde en negeren ze de meerderheid van de ondernemers die tegen de winkeltijdenverordening zijn.”

U bent hier