h

Winkeliers buitengebied niet blij met 52 koopzondagen per jaar

5 februari 2012

Winkeliers buitengebied niet blij met 52 koopzondagen per jaar

De SP heeft eind 2011/begin 2012 een enquête gehouden bij winkels in het buitengebied van Horst aan de Maas. Met de enquête onderzocht de SP wat winkeliers vinden van de regeling om winkels in het buitengebied elke zondag open te stellen. En de SP is benieuwd wat de ervaringen zijn met deze nu één jaar oude regeling. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de meeste winkeliers niet zo blij zijn met de regeling.

Interchalet

Meerderheid tegen regeling om alle zondagen open te kunnen zijn
De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: meer dan de helft van de winkeliers is tegen de regeling voor 52 koopzondagen per jaar. Zelfs de voorstanders van de regeling vinden in veel gevallen 52 zondagen te veel. Een grote meerderheid van de winkels (93%) is niet alle zondagen van het jaar open, ruim een derde deel is zelfs nooit open op zondag. De voorkeur van veel ondernemers gaat uit van openstelling op de “traditionele” momenten (op en/of rond de feestdagen). De openstelling op zondagen leidt volgens een meerderheid van de ondernemers (79%) niet tot een stijging van de omzet. Door de openstelling op zondag vindt een verschuiving van omzet plaats en – in veel gevallen – gaat dit gepaard met een stijging van de kosten.

Onderzoek onder medewerkers Interchalet
Een van de belangrijkste promotors van de regeling met betrekking tot de koopzondagen is Interchalet. Reden om naast de leiding van Interchalet ook de medewerkers van dit bedrijf te interviewen . Daaruit kwam naar voren dat een kleine meerderheid van de werknemers tevreden is met de openstelling van de zaak op zondag, vooral omdat ze daardoor door de week extra vrije uren kunnen opnemen. Er zijn wel aanwijzingen dat er als gevolg van de toepassing van de regeling werknemers weg zijn gegaan bij Interchalet, omdat ze het niet zagen zitten om op zondagen te werken. Hun sociale leven (verenigingsleven/familie) had er onder te lijden.

Aanbevelingen
Naar aanleiding van haar onderzoek komt de SP met een aantal aanbevelingen ten behoeve van een bijeenkomst van de gemeenteraad, waarin het beleid met betrekking tot koopzondagen wordt geëvalueerd. De SP vindt in ieder geval dat de verordening betreffende de winkelopenstelling op zondag aangepast dient te worden. En voor de besluiten over de verordening dient volgens de SP nadrukkelijk overleg gevoerd te worden met de winkeliers van zowel de centra van de dorpen als in het buitengebied, gericht op consensus met de grote meerderheid van de winkeliers. En ook de werknemers – vertegenwoordigd door de vakbonden – zouden betrokken moeten worden bij de aanpassing van de verordening. Tenslotte pleit de SP er voor om bij de rijksoverheid – eventueel via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten – aan te dringen op een landelijke regeling die er toe leidt dat concurrentie op basis van regionaal verschillende regelingen uitgesloten wordt.

U bent hier