h

SP dringt aan op voortzetting ruimhartig minimabeleid

18 februari 2012

SP dringt aan op voortzetting ruimhartig minimabeleid

minimatekeningDe SP heeft in de gemeenteraad gepleit voor een ruimhartig minimabeleid. Een standpunt dat in 2011 nog door de hele raad werd gedragen, maar nu blijkbaar overboord wordt gegooid. Per 1 januari 2012 zijn er door het kabinet allerlei wijzingen doorgevoerd in de Wet Werk en Bijstand. Het kabinet wil met deze maatregelen de 'tijdelijke vangnetfunctie' van de bijstandswet nog meer benadrukken en voert daarom scherpere verplichtingen in voor bijstandsgerechtigden. De SP ziet vooral dat de sloophamer door de bijstand wordt gehaald en dat het laatste vangnet in fors tempo wordt afgebroken.

Om ervoor te zorgen dat Horst aan de Maas een solide vangnet behoudt, heeft de SP voorgesteld niet akkoord te gaan met de landelijke inkomensgrens van 110%, maar de eerder vastgestelde 120% aan te houden. Veel minder mensen kunnen door de nieuwe grens namelijk op inkomenssteun van de gemeente rekenen.

Helaas stemden de andere fracties niet in met dit voorstel. Zij verscholen zich achter het argument dat de regering van CDA, VVD met gedoogsteun van de PVV dit beleid door wil voeren. Linda Hogema, raadslid voor de SP: “Ook wij begrijpen dat dit een landelijke regeling betreft, maar we vinden ook dat we niet zomaar akkoord kunnen gaan. Nu ‘ja’ zeggen tegen inkrimping en aanscherping van de Wet Werk en Bijstand betekent voor veel mensen échte armoede”.

De SP denkt dat het ooit zo ruimhartige beleid met deze coalitie van CDA, Essentie (VVD) en PvdA/PK niet overeind wordt gehouden, zeker met de nieuwe Wet Werken naar Vermogen, die vanaf 2013 wordt ingevoerd.

U bent hier