h

Raadsvragen SP over Hotel Tienray

13 december 2011

Raadsvragen SP over Hotel Tienray

Kees van RooijDe gemeenteraad van Horst aan de Maas is een slechte waakhond. Dat mag geconcludeerd worden uit het debat dat gevoerd werd omtrent de huisvesting van buitenlandse werknemers in een hotel in Tienray. Ondanks toezeggingen van de burgemeester komt er nu toch die zeven maanden geleden afgewezen huisvesting van arbeidsmigranten. En het College van B&W heeft dat nog niet eens voorgelegd aan de raad, zoals ze ook eerder beloofd had.

“Zeven maanden geleden besloot de gemeenteraad akkoord te gaan met het vaststellen van de evaluatie en bijstelling van het beleidskader inzake de huisvesting van arbeidsmigranten. Een meerderheid van de raad gaf toen aan zich niet te kunnen vinden in grootschalige opvang van arbeidsmigranten. Slechts een paar maanden nadien komt de eerste ondernemer aan met het verzoek voor grootschalige opvang en meteen gaat de gemeente aan de slag actief met deze ondernemer te kijken naar de mogelijkheid om in het hotel in Tienray 200 Poolse werknemers onder te brengen”. Anthony van Baal spreekt in felle bewoordingen en lijkt aanvankelijk het CDA en Essentie (VVD) aan zijn zijde te krijgen. Want het handelen van B&W is in strijd met hetgeen de raad heeft gezegd. Niet alleen wat betreft het verlenen van medewerking aan grootschalige huisvesting, maar ook wat betreft de toezegging dat het college de raad zou raadplegen als er toch plannen zouden komen voor huisvesting van arbeidsmigranten (zie ook het eerdere artikel op deze site).

SP-woordvoerder Van Baal: “In de raad antwoordt de burgemeester dat hij zich toen kennelijk vergist heeft en dat het college de raad inmiddels toch gemeld heeft dat uitzendbureau Sun Power plannen heeft om arbeidsmigranten te huisvesten in het hotel in Tienray. Daarmee probeert hij zijn verantwoordelijkheid van zich af te schuiven. Hij vergeet echter voor het gemak dat diens onjuiste informatie toen – bij de raadsvergadering op 12 april 2011 – de gemeenteraad op het verkeerde been heeft gezet. Als toen duidelijk was geweest dat wel buitenlandse werknemers gehuisvest konden worden in het hotel in Tienray, dan had de raad een ander besluit genomen, namelijk geen toestemming verlening voor een dergelijke invulling van de bestemming. In ieder geval is duidelijk dat de toezegging dat de raad tijdig geconsulteerd zou worden, ook niet nagekomen”. Aan het einde van het debat blijkt dat het CDA geen vuist wil maken tegen de burgemeester, die van CDA-huize is. Essentie (VVD) en SP blijven echter voet bij stuk houden. Eric Beurskens stelt voor nader onderzoek te doen en in afwachting daarvan roept hij het college op voorlopig even te wachten met het verlenen van een vergunning aan uitzendbureau Sun Power. De burgemeester wil daarover geen toezeggingen doen, maar voordat Essentie of de SP daar iets tegen in kunnen brengen timmert raadslid Joop de Hoon (CDA) – die de voorzittershamer even overgenomen heeft van de burgemeester – dit agendapunt af. De SP-fractie en Essentie (VVD) verbouwereerd achterlatend…

U bent hier