h

Belang van instandhouding peuterspeelzalen

5 december 2011

Belang van instandhouding peuterspeelzalen

Wie kent ze niet? De peuterspeelzalen waar kinderen tussen de 2 en 4 jaar oud spelen, leren knippen en plakken en worden voorbereid op de basisschool. Vroeger was de peuterspeelzaal vooral bedoeld voor speelplezier. Tegenwoordig is het dé plek waar achterstanden bij peuters kunnen worden gesignaleerd.

peuterspeelzaal

Binnen de peuterspeelzalen draaien vandaag de dag educatieve programma’s onder de naam “Voor- en vroegschoolse educatie” (VVE). De doelstelling is achterstanden te voorkomen of te verkleinen en de kansen op een goede schoolloopbaan te vergroten.

De afgelopen jaren zijn er veel pedagogisch medewerkers van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven geschoold in het werken met VVE. Ook in Horst aan de Maas is VVE jaren onderdeel geweest van gemeentelijk beleid. Helaas krijgen de gemeenten hier vanaf 2011 fors minder geld voor en moet er naar andere manieren worden gezocht om VVE te kunnen blijven aanbieden.

De SP maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen. Voor- en vroegschoolse educatie staat onder druk door landelijke bezuinigingen. Het zou prachtig zijn als er met minder geld kwalitatief net zo goede educatieve programma’s zouden kunnen blijven bestaan. Hier zit hem echter de crux. Op dit moment is er waarschijnlijk genoeg expertise in de bestaande peuterspeelzalen maar dat moet wel bij worden gehouden. De kwaliteit en de uitvoering van het VVE-programma is namelijk van doorslaggevend belang. Op kinderdagverblijven is VVE nog maar aarzelend in gang gezet. De kans dat dat de komende jaren wordt verbeterd is natuurlijk erg klein, nu er minder geld voor is. En dan zijn er ook nog bezuinigingen waardoor er minder peuterspeelzalen in de dorpen overblijven. De SP vindt dat voor zoiets belangrijks als de ontwikkeling van peuters geld moet zijn.

Het is duidelijk dat het college andere keuzes maakt en geld blijft stoppen in prestigieuze projecten. Wat de SP betreft onbegrijpelijk.

Linda Hogema (in Hallo van donderdag 1 december)

Klik hier voor de eerdere columns die op deze website geplaatst zijn.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan:

U bent hier