h

Huisvesting arbeidsmigranten

19 oktober 2011

Huisvesting arbeidsmigranten

In de raad van 12 april 2011 heeft de SP aan de portefeuillehouder, burgemeester Van Rooij, vragen gesteld over het hotel in Tienray. Het betrof hier vragen tijdens de bespreking van de evaluatie en bijstelling van het beleidskader huisvesting arbeidsmigranten gemeente Horst aan de Maas. Toen reageerde burgemeester Van Rooij afhoudend op huisvesting van buitenlandse werknemers. Nu lijkt B&W opeens een ander standpunt in te nemen. Tienray hotel

Op 12 april 2011 wilde de SP weten of het hotel in Tienray conform het voornoemde beleidskader in de piekperiode volledig getransformeerd kan worden naar een accommodatie voor arbeidsmigranten. De burgemeester antwoordde hier tijdens de vergadering op met de woorden: “Mijn beeld is in ieder geval dat het op basis zelfs van dit bijgestelde beleidskader zeker niet - zeg maar - kan. Kan het met al dan niet heroverweging en rond bestemming en dergelijke? Misschien. Maar op dit moment is het zeker geen verhaal van ‘men kan daar mee door’.”

Nu is het de SP ter ore gekomen dat Sun Power uitzendgroep het hotel wil gebruiken als accommodatie voor arbeidsmigranten. Sun Power zou maandag 10 oktober 2011, bij de gemeente een aanvraag hebben ingediend om het hotel gelegen aan de Kloosterstraat te Tienray, het voormalige klooster, in gebruik te mogen nemen als woonaccommodatie voor Poolse arbeidmigranten. Ook zou Sun Power met de eigenaar van het pand, de Lenferink groep een huurcontract hebben getekend ingaand 1-1-2012 voor de duur van 1 jaar met een optie op verlenging.

Het moge duidelijk zijn dat dit volgens de SP niet kan. Een pand met bestemming horeca kan niet worden gebruikt als accommodatie om arbeidsmigranten onder te brengen. Precies zoals de burgemeester het heeft verwoord.

Uiteraard kan de burgemeester niets anders zeggen, want was het niet burgemeester Hahn van de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum, die in 2009 in de discussie over het wel of niet plaatsen van asielzoekers in het hotel al zei, dat dit niet binnen het bestemmingsplan van het hotel past? En dat het als exploitant ontvangen van asielgasten een kunstgreep is?

Het gaat er hier niet om of er wel of geen Poolse arbeidsmigranten naar Tienray komen. Het gaat er om dat het pand een paar jaar geleden bestemming horeca heeft gekregen. En sinds die tijd heeft het slechts even als hotel mogen dienen. Daarna werden er telkens weer kunstgrepen verzonnen om onder de officiële bestemming “horeca” uit te komen. Eerst als asielzoekerscentrum en nu als huisvesting voor arbeidsmigranten.

Dit alles past niet in het Dorpsontwikkelingsplan van de dorpsraad Tienray. De toekomst van Tienray is in dit plan gebaseerd op toerisme. Klein Lourdes, met voor de pelgrims de mogelijkheid op overnachting. Dit gaat er zo weer niet van komen. Velen hebben interesse getoond in het hotel, maar de Lenferink groep lijkt alleen interesse te tonen in de makkelijkste weg tot snel geld verdienen.

Dit onjuist gebruik van een pand met bestemming horeca kunnen we als SP niet toestaan. Volgens de burgemeester kan dit ook niet, zoals hij dus tegen de gemeenteraad heeft verteld. Of moet de burgemeester hier op terug komen? Want op basis van de antwoorden en uitleg van de burgemeester heeft de raad destijds ingestemd met de bijstelling beleidskader huisvesting arbeidsmigranten gemeente Horst aan de Maas. En wat als daar dus onjuiste informatie is gegeven? De SP heeft hier dan nu ook vragen over gesteld aan het college. En wat de SP betreft zal het beleidskader opnieuw beoordeeld moeten worden indien er geen juiste informatie is verschaft.

U bent hier