h

Horst aan de Maas: kom op voor voorzieningen WSW!

17 juli 2011

Horst aan de Maas: kom op voor voorzieningen WSW!

Op de site van L1 stond het bericht dat 23 gemeentes in een kort geding eisen dat de bezuinigingen van 158 miljoen euro op de sociale werkplaats voorzieningen teruggedraaid worden. In dit bericht werden de gemeentes Heerlen en Venray vermeld, maar tot verbazing van de SP werd Horst aan de Maas hierin niet genoemd.

In de gemeenteraadsvergadering van 24 mei 2011 heeft de SP via schriftelijke vragen aangedrongen op een actieve houding van het College van Burgemeester en Wethouders bij zaken over het bestuursakkoord en heeft hierin gevraagd om zich politiek uit te spreken tegen de dramatische gevolgen van dit akkoord voor mensen die werken in een sociale werkvoorziening. De gemeenteraad heeft dit unaniem gesteund en de opdracht meegegeven aan het college om actief op te treden tegen deze bezuinigingen en om zich sterk te maken voor de zorgplicht voor deze kwetsbare mensen in onze gemeente. Dus geen banen schrappen, maar juist banen scheppen in de WSW. Geen ontslagen bij sociale werkvoorziening voor geïndiceerde werknemers. Als mensen werken, mogen ze niet onder het minimumloon verdienen en tot slot dient er gezorgd te worden voor een goede begeleiding en opleiding opdat deze mensen verder komen in het leven.

De SP vindt dat de gemeente Horst aan de Maas met deze opdracht in haar achterhoofd in het rijtje van gemeentes had moeten staan. Door samen de handschoen op te pakken kunnen de gemeenten immers duidelijk maken dat bezuinigingen op kwetsbare mensen niet kunnen. De SP heeft vragen gesteld aan het college om duidelijkheid hierover te krijgen:

  • 1. Waarom staat in dit artikel de gemeente Horst aan de Maas niet genoemd?
  • 2. Heeft het College van B&W zich niet aangesloten bij de 23 gemeenten die een rechtszaak willen aanspannen tegen de staat? Zo nee, wat is hier de reden van?
  • 3. Vindt het College het een goede zaak dat gemeentes samen ten strijde trekken tegen deze dramatische bezuinigingsmaatregelen?
  • 4. Zo ja, is het College alsnog bereid om zich actief aan te sluiten en er voor te zorgen dat het 24 gemeentes worden?
  • 5. Wat heeft het College effectief en concreet gezegd of gedaan in de overlegrondes en de bijeenkomsten waar het bestuursakkoord en de WSW op de agenda stonden?
  • 6. Wat gaat het College in de toekomst nog meer doen om deze bezuinigingsmaatregelen te stoppen en de zorgplicht voor de zwakkeren in de samenleving te waarborgen?

De antwoorden op de vragen zullen binnen vier weken bekend worden gemaakt. De SP hoopt dat onze gemeente dan alsnog bij deze rij toegevoegd kan worden en dus uitdraagt te willen strijden om haar zorgplicht na te kunnen komen.

U bent hier