h

SP in rapport: “aantal koopzondagen in Horst niet uitbreiden”

28 januari 2011

SP in rapport: “aantal koopzondagen in Horst niet uitbreiden”

“Het aantal koopzondagen in Horst centrum moet zeker niet uitgebreid worden. Eerder zou gekeken moeten worden of het (huidige) aantal van acht wel gehandhaafd kan worden of zelfs teruggebracht moet worden tot een lager aantal”. Dat is een belangrijke aanbeveling in het rapport “Horst-centrum: Eensgezind verdeeld”, dat de SP Horst aan de Maas heeft uitgebracht naar aanleiding van haar onderzoek naar de behoefte aan koopzondagen in Horst. Het onderzoek werd verricht onder de winkeliers in het Horster centrum. Komende maandagavond wordt het rapport besproken in een openbare informatieavond in De Leste Geulde in Horst.

Eind december 2010 en begin januari 2011 hield de SP Horst aan de Maas een enquête over de behoefte van winkeliers aan koopzondagen in Horst-centrum. Uit het onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van de winkeliers voorstander is van het regelmatig organiseren van koopzondagen. De grootste voorstanders zijn de winkels die behoren tot (landelijke) ketens, die ook pleiten voor een uitbreiding van het aantal koopzondagen. De kleinere winkels zijn duidelijk tegenstander van uitbreiding van het aantal koopzondagen.

Naast de mening over de koopzondagen kregen de enquêteurs ook te horen dat voordat er besloten wordt over koopzondagen, overleg gevoerd dient te worden, dat gericht is op consensus, zodat zoveel mogelijk winkeliers mee doen. Verder zijn de winkeliers van mening dat er goed nagedacht moet worden over de opzet van de koopzondagen (thema-gericht, gezellig, maar niet door mensen van buiten in kraampjes er bij te betrekken).

Tenslotte wordt in het rapport gesteld dat het verstandig zou zijn nadrukkelijk te kijken naar de belangen van de kleinere ondernemers, ook bij het organiseren van koopzondagen. In het rapport komt duidelijk naar voren dat de positie van de kleinere ondernemers mede onder druk komt te staan. Zowel financieel (meer werken bij een gelijkblijvende omzet) als minder vrije tijd (een beperkter sociaal leven).

Het rapport wordt maandag 31 januari 2011 besproken bij De Leste Geulde (start 19.30 uur tot 22.00 uur). Daarnaast wordt gesproken over andere voor zelfstandige ondernemers belangrijke zaken als ziektekosten, financiering, aanbestedingsregels, verzekeringen, bedrijfsbeëindiging en dergelijke. Gasten zijn SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen, Jan Nabben (centrummanagement), Thijs Coppus (Statenlid SP) en Riky Schut (Werkgroep Landbouw en Inkomen).

U bent hier