h

SP'er Spreeuwenberg: "Gemeenteraad zet SP-bril op!"

16 oktober 2010

SP'er Spreeuwenberg: "Gemeenteraad zet SP-bril op!"

"Gemeenteraad zet de SP-bril op!" Dat is de strekking van het betoog dat SP-raadslid Frank Spreeuwenberg hield bij het vaststellen van een notitie met als motto "Leidende brillen" en met als titel “Innovatie als katalysator”.

Hoe kijken we tegen de toekomst aan? Door welke bril kijken we? Dat is de kernvraag die achter deze notitie ligt. Met deze "Leidende brillen" wil de gemeenteraad komen tot vernieuwende en samenhangende voorstellen. “De SP fractie kan instemmen met een stuk waarin de principes van de SP terug komen. We zijn verheugd om te merken dat andere partijen ook door de SP-bril kijken,” aldus Spreeuwenberg.

Er is een fundamenteel andere kijk op de samenleving en op de rol van de lokale overheid nodig. In de notitie "Innovatie als katalysator" komt het volgende aan bod:

  • Ten eerste wordt er gesproken over de kracht van de samenleving, het activeren van burgers en organisaties door onder andere te stimuleren. Spreeuwenberg: "De SP-methode ten top. Niet zaken voor, maar juist samen met de burgers doen".
  • Ten tweede wordt er gesproken over vertrouwen en verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid kan pas genomen worden als er vertrouwen is. De overheid heeft veel verantwoordelijkheden naar zich toe getrokken. Men zou het wel regelen voor de inwoners. De partijen die jarenlang het college van B&W gevormd hebben zijn ook tot het inzicht gekomen dat het anders moet. Meer vertrouwen geven aan de inwoners, maar je eigen verantwoordelijkheid blijven nemen.
  • Ten derde differentiatie en maatwerk. SP-woordvoerder Frank Spreeuwenberg: "Zaken die al jaren door de SP uitgedragen worden en tegemoet dienen te komen aan de 'Horster Maat'".
  • Ten vierde kennis delen en samenwerken. Nogmaals Spreeuwenberg: "Typische SP-items. Niet alles zelf willen ontdekken en doen. Niet door alsmaar grotere organisaties te creëren, maar juist samen werken en gebruik maken van elkaars kennis en kunde".

"De SP-fractie komt dan ook tot de conclusie" - aldus SP-woordvoerder Frank Spreeuwenberg - "dat fundamentele uitgangspunten als menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid van mensen en solidariteit tussen mensen terug te vinden zijn in dit vernieuwend kijken naar de samenleving in het algemeen en in Horst aan de Maas in het bijzonder". Prettig om te merken dat steeds meer mensen de SP-bril als leidende bril nemen.

U bent hier