h

SP stelt vragen aan burgemeester over locatie vergunningondertekening

9 juni 2010

SP stelt vragen aan burgemeester over locatie vergunningondertekening

Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft zaterdagmiddag tijdens de opening van het campagnehuis van Raymond Knops in Horst de vergunning ondertekend voor het plaatsen en gebruiken van twee tijdelijke spoorbruggen over de hoofdspoorweg bij Grubbenvorst. De SP heeft kritiek op het feit dat deze officiële handeling gekoppeld werd aan de campagne voor het CDA.

Camiel Eurlings kwam naar Horst aan de Maas om een vergunning te verlenen voor de bruggen, die worden geplaatst in verband met het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) in Grubbenvorst. Het ministerie van Defensie stelt de bruggen beschikbaar en spoorwegbeheerder ProRail zorgt voor de plaatsing. De burgemeester van Horst aan de Maas, Kees van Rooij, heeft de vergunning in het campagnehuis van CDA-kandidaat Raymond Knops in ontvangst genomen.

De SP vindt de keuze van de burgemeester om zulk een officiële handeling in het CDA-campagnehuis te verrichten niet verstandig. De SP is van mening dat de ondertekening plaats had moeten vinden in het gemeentehuis, omdat daar gemeentezaken thuis horen. Officiële zaken horen niet thuis op een plek waar campagne gevoerd wordt door een politieke partij. Daarna had hij gerust met Eurlings campagne kunnen gaan voeren in het centrum van Horst...

Natuurlijk is het goed dat de burgemeester aanwezig is als er landelijke kopstukken op bezoek komen. Als onze gemeente er beter van kan worden, is het prima dat de burgemeester actie onderneemt. Hier is echter sprake van een andere situatie, namelijk het ondertekenen van een vergunning. Door deze gang van zaken wordt het a-politieke karakter van de (functie van) burgemeester aangetast. Iets wat voorkomen had kunnen worden door het gemeentehuis als locatie te kiezen. Verder kan de indruk ontstaan, dat het officiële handelen met betrekking tot de vergunningondertekening onderdeel is van de CDA-campagne van Raymond Knops.

Om dit aan te kaarten heeft de SP hierover vragen gesteld tijdens de gemeenteraadsvergadering. De antwoorden waren voorspelbaar: "Waar maakt de SP zich druk over? Het hoort bij mijn ambt als burgemeester om ministers te ontvangen. Dat heb ik ook gedaan toen minister Bos in Horst was", aldus CDA-burgemeester Van Rooij. Ook de fracties van CDA, Essentie en PK/PvdA hadden geen enkele moeite met de handelwijze van de burgemeester. Ook zij vonden dat de burgemeester best ministers mocht ontvangen. In haar weerwoord gaf SP-woordvoerder Michael van Rengs aan met het ontvangen van ministers ook geen moeite te hebben. Hij wees er op dat de burgemeester en de andere fracties helemaal voorbij gaan aan de kritiek van de SP, die niet gericht is op het feit dat Van Rooij ministers ontvangt. Het bezwaar richt zich op het verrichten van officiële handelingen die gekoppeld worden aan de campagne van het CDA! Volgens de SP-fractie dient daar in de toekomst toch kritischer naar gekeken te worden.

U bent hier