h

SP: aandacht voor gevolgen van krimp voor elke kern

19 maart 2010

SP: aandacht voor gevolgen van krimp voor elke kern

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 16 maart heeft de SP via het spreekrecht aandacht gevraagd voor de gevolgen van de bevolkingskrimp.
BevolkingskrimpAlle 16 kernen van de gemeente Horst aan de Maas zullen hier vroeg of laat mee te maken krijgen. De SP fractie heeft alle partijen opgeroepen om de uitdaging op te pakken en te zorgen voor een solidaire aanpak, waar elke kern gelijkwaardig behandeld wordt en de inwoner centraal staat. Alle partijen hebben per slot van rekening in de verkiezingsstrijd beloofd zich sterk te maken voor de leefbaarheid in elke kern.

SP woordvoerder Frank Spreeuwenberg haalde in zijn betoog verschillende artikelen aan die onlangs in diverse media verschenen waarin gesproken werd over bouwstop in dorpen en sluiten van scholen in diverse kernen. Een ontwikkeling die de SP fractie niet wil in de gemeente Horst aan de Maas. Momenteel is er in de gemeente Horst aan de Maas nog geen probleem met scholen die bedreigd worden met sluiting, maar hoe zit dat voor de toekomst? Ook is er momenteel nog volop behoefte aan woningbouw.

De SP’er kreeg bijval van alle partijen om dit inderdaad breed op te pakken en zo een grondige analyse te maken van de komende krimp en hoe hier mee om te gaan. Daarnaast vroeg hij naar de visie van het college op de komende krimp van de bevolking. Belangrijkste reden voor deze vragen was de minimale aandacht voor krimp in het coalitieprogramma. Hierin staat over krimp het volgende te lezen: ‘In de toekomst worden we mogelijk geconfronteerd met krimp van het aantal inwoners. Van belang is dat de gemeente in haar beleid rekening houdt met het minimaliseren van de negatieve gevolgen daarvan.‘ Spreeuwenberg vroeg zich dan ook hardop af of het college nog in de ontkenningsfase zit.

Lees hier de volledige inbreng (in eerste instantie) van Frank Spreeuwenberg.

U bent hier