h

Reactie SP Horst aan de Maas op val van kabinet.

25 februari 2010

Reactie SP Horst aan de Maas op val van kabinet.

De manier waarop het kabinet rollebollend over straat is gegaan over een nieuwe missie in Afghanistan is beschamend. Zo zet je echt weer de politiek te kijk.
Bos en Balkenende
In plaats van over de missie in Uruzgan te spreken ging het alleen over onderlinge machtverhoudingen tussen PvdA en CDA. De SP in Horst aan de Maas kijkt naar de consequenties van de val van het kabinet voor de gemeente Horst aan de Maas.

Discussie over Uruzgan
De gang van zaken in het kabinet zal bij de militairen en hun families erg frustrerend zijn geweest. De Tweede Kamer heeft het Kabinet eerder nadrukkelijk verzocht zich te houden aan het eerdere besluit om geen nieuwe militairen meer weg te sturen en het verzoek van de NAVO lag daar haaks op. Hoe dat kan, is echt onduidelijk. Nadat het kabinet er al 16 keer over gesproken had is er een verzoek uitgerold wat voor de meerderheid onbespreekbaar was. Net voor de gemeenteraadsverkiezingen barst de bom….

De SP is nooit voorstander geweest van deze missie omdat het nooit een echte opbouwmissie kon worden. Ondanks dat de militairen keihard gewerkt hebben is er in de kern van het probleem niets veranderd. Het verzet is heftiger en de papaverteelt is toegenomen. We moeten de Afghanen niet in de steek laten, maar ze gaan helpen op een diplomatieke en humanitaire manier.

Consequenties voor Horst aan de Maas
Wat betekent de val van het kabinet voor onze gemeente? Er stond een bezuiniging gepland voor de gemeentegelden van 3 miljard. Hoe groot wordt die bezuiniging onder een nieuw kabinet? Waarop gaat de gemeente dan bezuinigen? Er zal beleid gemaakt moeten worden op aannames wat er aan financiën binnenkomt. De SP vindt dit een heel riskante manier van begroten en zal dan ook pleiten voor terughoudendheid in uitgaven. Verder zal er bezuinigd moeten worden op prestigeprojecten en niet op de lokale voorzieningen of leefbaarheid.

SP stemmen, om het lokaal beter te krijgen
De SP kan hier een grote rol in spelen door het land weer socialer en menselijker te maken: de marktwerking in de zorg terugdringen, opdat er weer aandacht is voor de mensen die dat nodig hebben; beknibbelen op de subsidiering van villa’s i.p.v. bezuinigingen op onderwijs; geen aanschaf van peperdure straaljagers voor schijnveiligheid, maar investeren in echte veiligheid door meer wijkagenten die ook echt op straat hun werk kunnen doen. Dat kan alleen met de SP in het kabinet, heeft drie jaar kabinet van CDA-PvdA bewezen. De enige manier om de PvdA links te houden is door te stemmen op de SP. De kiezer is aan het woord, hetgeen het enige positieve is aan de hele afgelopen gang van zaken.

U bent hier