h

Twijfels bij uitvoering Ruimte-voor-Ruimte-regeling

24 januari 2010

Twijfels bij uitvoering Ruimte-voor-Ruimte-regeling

Donderdag 21 januari 2010 berichtte Dagblad de Limburger dat een inwoner van Melderslo, die een woning bouwde in het kader van de Ruimte-voor-Ruimteregeling, mogelijk zijn bijdrage van 90.000 euro voor de stallensloop niet hoeft te betalen.
De rechter bepaalde dat de gemeente Horst aan de Maas niet juist heeft gehandeld. Eerder had de SP-fractie in Provinciale Staten al gewezen op de ondoorzichtigheid van de Ruimte-voor-Ruimteregeling en de (milieu)effecten daarvan.

Ruimte-voor-ruimte
De 'Ruimte voor Ruimte'-regeling (RvR-regeling) is een landelijke regeling, die beoogd door het slopen van bedrijfsgebouwen in het landelijk gebied de kwaliteit van dit gebied verbeterd. Het slopen wordt gefinancierd via de uitgifte van woningbouwkavels. Op deze wijze leidt de regeling niet tot uitgaven van de overheid. De RvR-regeling is gebaseerd op de overwaarde van grond als gevolg van functieverandering. Ook de Provincie Limburg beoogt met de RvR-regeling een ruimtelijke kwaliteitsverbetering van het Limburgse landelijke gebied te bereiken. Door middel van een landelijke subsidieregeling (Regeling Beëindiging Veehouderijtakken) zijn intensieve veehouderijbedrijven in de gelegenheid gesteld om hun bedrijf te beëindigen, door het verkopen van hun mestrechten en door hun stallen gesubsidieerd te laten slopen. Deze sloopsubsidie wordt betaald door de Provincie Limburg. Verdeeld over twee tranches heeft de Provincie hiervoor bijna 70 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit bedrag wordt voorgefinancierd. Het is de bedoeling dat dit geld door middel van extra woningbouw wordt terugverdiend. Woningen mogen in het buitengebied gebouwd worden als per kavel een bedrag van 90.000 euro betaald wordt voor de stallensloop. In Limburg is inmiddels bijna 700.000 m2 aan stallen gesloopt. Ruim 450 bedrijven hebben aan de regeling meegedaan en circa 3.200.000 kg fosfaat is uit de markt genomen.

Ruimte-voor-ruimte in Melderslo
Ook in Horst aan de Maas hebben burgers gebruik gemaakt van de regeling, onder andere in Melderslo. Een Melderslonaar bouwde enkele jaren geleden een huis aan de Jaegerweg op grond van zijn ouders in het kader van de Ruimte-voor-Ruimteregeling. De Melderslonaar betaalde het bedrag van 90.000 euro niet. Daarop stapte de gemeente naar de rechter om hem te dwingen te betalen. De rechtbank bepaalde in augustus vorig jaar dat de gemeente weliswaar vergunning had gegeven voor de bouw van de woning, maar dat ze daarmee niet automatisch een bijdrage voor de sloop van stallen mocht vragen. Dat was namelijk een compleet ander doel, vond de rechter. En dus zou de Melderslonaar het geld in de portemonnee kunnen houden. De gemeente Horst aan de Maas gaat tegen het vonnis in hoger beroep. Dat zal waarschijnlijk komende maand dienen.

Thijs Coppus: "Twijfels"
Al vóór de uitspraak van de rechter heeft Thijs Coppus, fractievoorzitter van de SP in Provinciale Staten van Limburg, namens zijn fractie twijfel uitgesproken over de regeling. Daarnaar gevraagd door Dagblad de Limburger stelt Coppus: "Samen met andere oppositiepartijen in de Staten hebben we aangedrongen op een onderzoek naar de regeling door de Zuidelijke Rekenkamer”. Volgens een woordvoerster van de Zuidelijke Rekenkamer in Eindhoven gaat het onderzoek naar de Limburgse Ruimte-voor-Ruimteregeling eind deze maand van start."De regeling is nogal ondoorzichtig en we hebben vragen bij de (milieu)effecten daarvan. Zijn die er wel?" aldus Coppus. Met betrekking tot de situatie in Melderslo zegt hij: „Als er dingen in Horst aan de Maas fout zijn gegaan, kan dat de gemeente miljoenen kosten.”

Leon Litjens heeft geen twijfels
Wethouder Leon Litjens van Horst aan de Maas heeft er vertrouwen in dat de gemeente de zaak alsnog zal winnen. „We hebben met de persoon in kwestie juiste afspraken gemaakt”, zegt hij. Hij is ook niet bang dat de 32 andere deelnemers aan de eerste tranche van de Ruimte-voor-Ruimteregeling hun geld nu terug kunnen krijgen van de gemeente. „Dit geval heeft specifieke elementen die voor de anderen niet gelden”, meent hij.

Lees hier het artikel over de stallensloop in Dagblad de Limburger.

Eerder berichten in Dagblad de Limburger:

U bent hier