h

SP de straat op met verhaal over coalitieonderhandelingen

19 december 2009

SP de straat op met verhaal over coalitieonderhandelingen

Op de koude maar heldere zaterdag van 19 december 2009 zijn actieve leden van de SP Horst aan de Maas de straat op, om burgers te informeren over de gang van zaken omtrent de vorming van een coalitie (college van B&W) voor Horst aan de Maas. In de centra van Sevenum, Grubbenvorst en Horst werden folders uitgedeeld en gesprekken aangeknoopt met burgers over de uitslag van de verkiezingen en de consequenties daarvan voor het gemeentebestuur.

Publicaties in de pers
In de pers werd afgelopen week gemeld dat de SP woedend is op de handelswijze van het CDA en de Essentie (ex-VVD) tijdens de onderhandelingen om tot coalitievorming te komen. De SP heeft vóór de verkiezingen duidelijk aangegeven mee te willen "regeren" en tijdens de onderhandelingen voor een nieuw gemeentebestuur een constructieve houding aangenomen. Ondanks die opbouwende houding wilden beide partijen niet dat de SP mee zou doen, maar koos men voor de PvdA. Die conclusie trokken beide partijen al na één gesprek. In de openbaarheid konden ze maar twee punten noemen waarop het vast liep: De SP is tegen het privatiseren van overheidsgebouwen (denk aan bijvoorbeeld het zwembad) en vóór het maximeren van bedrijven in het buitengebied (om megastallen in de toekomst te voorkomen). Deze twee punten waren voor de andere partijen al teveel om tot een samenwerking te komen.

Burgers actief informeren
Op de voor de SP traditionele wijze werden de mensen in Grubbenvorst, Sevenum en Horst van de gang van zaken bij de coalitieonderhandelingen op de hoogte gesteld door middel van flyers, met daarop de uitleg van de SP. Zoals de SP ook voor de verkiezingen heeft laten zien: De SP staat tussen de mensen en zoekt ook actief de mensen op. Ook in deze situatie moeten de burgers geïnformeerd worden over de handelswijze van het CDA en de Essentie.

Waardering
De reacties op de flyer waren erg positief. Ook de mensen waren erg boos op de politiek. In Horst was een veel gehoorde reactie: ”Waarom moeten we in vredesnaam nog gaan stemmen als het zo moet?" en “Ik waardeer het enorm dat jullie hier ondanks de kou staan om te flyeren!” In Grubbenvorst werd nog concreter gereageerd: "Dit is belachelijk, Grubbenvorst heeft toch aangegeven wie er mee moest doen, of niet dan?” In Sevenum - waar de actieve leden de flyers uitdeelden in het overdekte winkelcentrum - was het wat minder koud. Daar gingen een aantal mensen in op de plannen voor een forse uitbreiding van de winkels (en dan met name de winkel van Janssen-Noy). Als gevolg van die uitbreiding moet een nog niet zo lang bestaand speeltuintje verdwijnen. De vrijwilligers van het speeltuintje moesten via de krant van de plannen vernemen. Ze waren daar duidelijk verontwaardigd over.

De boodschap van de SP
De SP kwam - via de flyer - met een duidelijke boodschap: de mensen stemden op de SP en kozen voor verandering. In plaats daarvan krijgt men de PvdA, die aan mag schuiven. Maar de SP gaat niet bij de pakken neer zitten. De partij zal doorknokken in de oppositie en in de dorpen en de buurten. "Het is een gemiste kans dat wij geen wethouders mogen leveren, maar het enige dat we kunnen doen is doorknokken, zodat de SP in 2014 de grootste wordt. Wij gaan op volle kracht vooruit". Kortom: De SP geeft niet op, maar de SP gaat dóór, de komende vier jaar.

U bent hier