h

SP duidelijk over bezuinigingen

16 oktober 2009

SP duidelijk over bezuinigingen

Politiek is een kwestie van keuzes maken. Zeker als het economisch slecht gaat en gemeenten minder inkomsten binnen krijgen. De Echo van Horst heeft de vijf partijen die deelnemen aan de verkiezingen - SP, PvdA-PK, Essentie, CDA en D66 - gevraagd waarop zij willen bezuinigen. Alleen de SP en D66 komen met concrete voorstellen.

De SP denkt al voor de verkiezingen na over mogelijke bezuinigingen, om er voor te zorgen dat er voor de echt belangrijke zaken geld genoeg beschikbaar blijft. De SP heeft gekeken naar de ambtelijke organisatie en komt tot de conclusie dat door voortaan geen externe brueaus's meer in te schakelen en intensiever samen te werken met andere gemeenten (in een soort ambtenarenpool) veel geld te besparen valt. Ook op de plannen voor het Horster centrum valt te besparen (bepaalde panden niet aankopen). Een ander voorstel van de SP betreft de reïntegratie van mensen met een uitkering. Door ook daar geen externe organisatie voor in te schakelen (die winst moet maken), maar een eigen gemeentelijk leerwerkbedrijf op te richten, kunnen de mensen veel beter op maat bediend worden.

Gevraagd naar de bezuinigsvoorstellen van CDA, PvdA en Essentie komen deze partijen niet verder dan "het maken van een effenciency-slag", "zaken slimmer en anders organiseren" en "hier en daar flink snoeien". Je zou mogen verwachten dat de partijen in deze tijd nadenken over de uitgaven en dat ze concrete zaken kunnen noemen. Het is immers de verantwoordelijkheid van het nieuwe gemeentebestuur om de begroting sluitend te krijgen én om keuzes te maken.

U bent hier