h

SP houdt enquête onder inwoners kleine kernen: Kleine kernen, grote zaken!

19 juni 2009

SP houdt enquête onder inwoners kleine kernen: Kleine kernen, grote zaken!

In de eerste helft van 2009 heeft de SP Horst aan de Maas in vrijwel alle kleine kernen van de nieuwe gemeente een enquête gehouden. Doel daarvan was in beeld te krijgen wat er zoal leeft onder de inwoners van de nieuwe fusiegemeente, welke zaken die goed gaan nog verder kunnen worden versterkt en welke belangrijke zaken vatbaar zijn voor verbetering en welke nog gerealiseerd zouden moeten worden.

Uw mening gevraagd
Van eind januari tot en met begin mei van dit jaar legden we de inwoners van de kernen America, Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Griendtsveen, Grubbenvorst, Hegelsom, Kronenberg, Lottum, Meerlo, Melderslo, Meterik, Sevenum, Swolgen en Tienray een aantal vragen voor. Het betrof vragen over zaken die in het dorp al gerealiseerd zijn en welke nog gerealiseerd zouden moeten worden. Ook werd geïnformeerd naar de bevindingen op het gebied van contacten met de gemeente.

Conclusies
De enquête leverde een gemiddelde respons van ca. 15% op, een redelijk resultaat. Uit de ontvangen reacties blijkt dat men over het algemeen goed te spreken is over voorzieningen die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd. Een greep: verbetering van de verkeersveiligheid (spoorwegovergang America, fietspad Horst-Lottum, verkeers-situatie de Donckstraat/Molenstraat Sevenum), de nieuwe gemeenschapshuizen (in Kronenberg, Melderslo en Meterik) die een al actief verenigingsleven nog verder versterken, de verfraaiing van de dorpskernen (in America, Hegelsom, Swolgen en Tienray) en voldoende woningbouw, waaronder de zogenoemde starterswoningen (Griendtsveen, Lottum).

Kijkend naar de antwoorden op de vraag wat nog gerealiseerd zou moeten worden, valt op dat deze met name betrekking hebben op (gebrek aan) voorzieningen en veiligheid. Zo worden de volgende zaken het meest genoemd: behoud van voldoende voorzieningen in de kleine kernen, zoals supermarkten, (buurt)winkels, postkantoren of -agentschappen en parkeerplaatsen, snellere aanleg van veilige fietspaden, het openbaar vervoer van en naar Horst, woningbouw met name voor starters en senioren, voldoende sport- en jeugdvoorzieningen en beter onderhoud van plantsoenen en groenvoorzieningen. In Grubbenvorst werd er vooral gepleit tegen de komst van een varkensflat of in het algemeen het Nieuw Gemengd Bedrijf.

De mensen die contact hebben gehad met de gemeente zijn redelijk positief. Het personeel is vriendelijk, maar de wachttijden zijn lang en de besluitvorming verloopt traag. Een veel gehoorde opmerking is dat het nakomen van afspraken beter kan. Daarnaast zijn belangrijke aandachtspunten: een verruiming van de openingstijden, verbetering van de website (belangrijke informatie is moeilijk vindbaar) en betere in- en externe communicatie van de gemeente.

"SP on tour"
De resultaten van de enquête komen ook aan bod op de eerder in het kader van de ‘SP on tour’ aangekondigde informatie- en discussieavond op 7 september, met als thema "Kleine kernen". Informatie over deze informatie- en discussiebijeenkomst ziet u binnenkort op deze site.

U bent hier