h

SP Horst aan de Maas tegen verkoop Essent

14 januari 2009

SP Horst aan de Maas tegen verkoop Essent

De SP fractie in de gemeenteraad van Horst aan de Maas is zeer kritisch over de geplande overname van Essent. De fractie pleit voor behoud van de aandelen en roept de gemeente Horst aan de Maas op om zich samen met andere gemeenten te verzetten tegen de geplande overname door het Duitse energiebedrijf RWE.

SP raadslid Thijs Coppus: “De SP vindt dat een energiebedrijf bij de overheid thuishoort. De levering van gas en elektriciteit is van groot belang voor onze samenleving, dit mag je niet overlaten aan een marktpartij. Daarnaast gaat het economisch slecht, de overheid heeft zelfs banken en andere financiële instellingen met staatssteun overeind moeten houden. Op zo’n moment is het niet slim om Essent in de uitverkoop te doen.”

De SP heeft inmiddels schriftelijke vragen aan het college gesteld. De partij wil weten wat het college van de overnameplannen vindt, wat de opbrengst van de verkoop van de aandelen zal zijn en wat de gevolgen voor de begroting zijn. Thijs Coppus: “Horst aan de Maas ontvangt jaarlijks divident van Essent. Dit bedrag maakt deel uit van de begroting, wanneer de aandelen worden verkocht, kan er een gat in de begroting ontstaan.”

Lees hier het bericht in Dagblad de Limburger dat Essent in Duitse handen dreigt te komen en ïn dit artikel de achtergronden daarvan. Ook de Tweede Kamer is tegen verkoop, zoals hier is te lezen. En dat RWE, dat Essent over neemt, het niet zo nauw neemt met het milieu, blijkt uit dit artikel.

U bent hier