h

Peelhorst, Horst-Sevenum of toch Horst aan de Maas? Keuze uitgesteld!

21 november 2008

Peelhorst, Horst-Sevenum of toch Horst aan de Maas? Keuze uitgesteld!

Donderdagavond 16 oktober 2008 vond een zogenaamd "bestuurlijk adviesoverleg" plaats tussen de fractievoorzitters, burgemeesters en griffiers van de fusiegemeente van Horst aan de Maas, Sevenum en de helft van Meerlo/Wanssum. In dit overleg werd als nieuwe naam voor de fusiegemeente "Horst aan de Maas" voorgesteld. De naam - bedacht door een onafhankelijke groep cultuur-historische kenners van de omgeving - riep verschillende reacties op. Ook bij bezoekers van de website van de SP Horst aan de Maas. Nu is besloten de definitieve keuze uit te stellen tot na de verkiezingen in 2010.

Suggesties van raad en burgers
De naam "Horst aan de Maas" werd als advies meegegeven aan de gemeenteraden. Ondertussen kwamen - met name uit de gemeenten Sevenum en Meerlo/Wanssum - alternatieve namen naar voren. De meerderheid van het "panel" van de website van de SP Horst aan de Maas kwam met "Peelhorst" op de proppen. Direct gevolgd door de naam Horst-Sevenum. "Gewoon de naam Horst-Sevenum net zoals het gelijknamige NS-station", stelde een websitebezoeker. Een andere voorstander van de naam "Horst-Sevenum" stelde dat "Horst aan de Maas" getuigde van weinig fantasie. Anderen vonden de naam "Horst aan de Maas" prima, onder andere omdat die naam waarschijnlijk minder kosten met zich mee zou brengen. Een bezoeker van de website stelde dat "Horst aan de Maas" een goede naam was. Die "doet recht aan de hele nieuwe gemeente!!", was zijn (of haar) conclusie. Niet alle bezoekers namen de vraag naar een nieuwe naam serieus, getuige hun reactie: "Toverland" en "de Onnoemelijke Vijf" waren wel de meest ludieke...

Uitstel keuze
De fractievoorzitters, griffiers en burgemeesters van de huidige drie gemeenten kwamen er in de vergadering van afgelopen maandag, 17 november 2008, niet meteen uit. Ze hebben nu besloten, de keuze voor een nieuwe - of "oude" - naam uit te stellen. De nieuwe gemeenteraad gaat die naam kiezen in 2010. Tot die tijd blijft "Horst aan de Maas" de werktitel voor de fusiegemeente. Volgens het commentaar in Dagblad de Limburger zou daarmee feitelijk toch al gekozen zijn voor de naam "Horst aan de Maas". Lees hier dat commentaar in Dagblad de Limburger op het besluit, de gemeentenaam na de verkiezingen te kiezen.

Uw mening blijft gevraagd
Zolang de definitieve naam niet gekozen is, kunnen de bezoekers van deze site hun mening blijven geven over de voorgestelde naam. Dekt de naam "Horst aan de Maas" de lading van een fusie? Vindt u het een terechte naam voor de nieuwe gemeente? Had u liever een andere naam gezien? Dit zijn allemaal vragen waar we een antwoord op zouden willen. Dus laat uw mening horen en onderbouw deze met argumenten. De SP-fractie kan met de reacties van u goed onderbouwd de gemeenteraad ingaan.

Uw Reactie:

Email-adres (Niet verplicht):

U bent hier