h

Raadsleden als beroepskracht?

13 juni 2008

Raadsleden als beroepskracht?

Uit onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) blijkt dat raadsleden veel tijd kwijt zijn aan vergaderen en daardoor het contact met de inwoners van hun gemeente dreigen te verliezen. Reden voor Thijs Coppus de volgende column te schrijven voor de Echo van Horst aan de Maas.

Sinds 2002 hebben gemeenteraden een controlerende taak. De raad stelt de hoofdlijnen van het beleid vast en het college is verantwoordelijk voor de uitwerking en uitvoering hiervan. De achterliggende gedachte is dat raadsleden zich hierdoor minder in details hoeven verliezen en meer tijd hebben om met inwoners te praten. Na vijf jaar is hier nog steeds weinig van terecht gekomen. De gemeenteraad praat weliswaar vooral over de hoofdlijnen (en krijgt hierdoor minder te zeggen), maar van minder vergaderen is absoluut geen sprake.

Ook de raad van Horst aan de Maas is vooral erg druk met vergaderen. De afgelopen weken vergaderde de raad twee tot drie avonden in de week. De meeste inwoners zullen hier niets van hebben gemerkt.

Als oplossing stelt de VNG voor om het raadslidmaatschap verder te professionaliseren. Fractievoorzitters moeten een extra toelage krijgen en raadsleden in kleine gemeenten moeten meer gaan verdienen.

Als je het aan mij vraagt dan maakt dit de weg vrij voor nóg meer vergaderingen en fulltime volksvertegenwoordigers. De oplossing zit veel meer in actieve politieke partijen, betrokken politici en inwoners die zich serieus genomen voelen.

Want lokale democratie valt of staat met actieve politieke partijen die zich met meer dan alleen de gemeenteraad bezighouden, partijleden die zich actief inzetten en mensen die zich betrokken voelen bij hun buurt en hun dorp. Met het optuigen en professionaliseren van de raadsleden wordt de kloof tussen inwoners en bestuur alleen nog maar groter.

Thijs Coppus

Deze column is eerder ook verschenen in de Echo van Horst van 13-6-'08.

Klik hier voor de eerdere columns die op deze website geplaatst zijn.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan:


U bent hier