h

SP voor openbaar onderwijs

18 april 2008

SP voor openbaar onderwijs

Het plan om basisschool de Weisterbeek om te vormen van een katholieke school tot een openbare school is besproken in de gemeenteraad. De SP heeft niet ingestemd omdat het voorstel inhoudt dat de nieuwe openbare school nog steeds onder de vlag van een katholieke onderwijsinstelling (Dynamiek) blijft vallen. “In de praktijk is er sprake van het verwisselen van de bordjes Rooms-Katholiek en openbaar en daar blijft het bij.” Aldus SP fractievoorzitter Thijs Coppus. De discussie over de omvorming van de Weisterbeek speelt al een jaar. Nu een meerderheid in de gemeenteraad heeft besloten dat de Weisterbeek openbaar wordt, krijgt Horst na 15 jaar weer een openbare school. Toch heeft de SP tegengestemd. Tijd voor een aantal vragen aan Thijs Coppus.

De SP stemde tegen de omvorming van de Weisterbeek. Is de SP dus tegen openbaar onderwijs?
“Nee, integendeel. De SP is hartstochtelijk voorstander van openbaar onderwijs en zou het liefst zien dat alle scholen openbaar worden. Met ‘openbaar’ bedoel ik dat de ouders invloed uit kunnen oefenen op het onderwijs en het schoolbestuur en dat de lokale politiek betrokken blijft bij het onderwijs. Bij scholen die op een levensbeschouwelijke grondslag zijn gestoeld - het bijzonder onderwijs - is dit niet het geval. Bij de Weisterbeek zal dit ook niet gebeuren aangezien de school nog steeds onderdeel vormt van een katholieke onderwijsinstelling.”

Is dit niet een beetje te principieel?
“Nee, want het gaat hier om het onderwijs van onze kinderen. De SP heeft alle vertrouwen in Dynamiek en de mensen van de Weisterbeek, maar het is vreemd dat een stichting die openbaar onderwijs verzorgt, de stichting Akkoord, aan de kant wordt geschoven. Bij Akkoord is alle ervaring aanwezig en daar moet je gebruik van maken.

Dus de SP zegt ‘Schoenmaker, blijf bij je leest’?
“Precies. Akkoord heeft alle ervaring in huis om een nieuwe school te stichten. Geef hen dan ook het vertrouwen en geef de ouders van Horst aan de Maas de kans om hun kind ook naar een echte openbare school te sturen.”

U bent hier