h

Bewoners Weltersweide in overleg met Wethouder Stas

4 maart 2008

Bewoners Weltersweide in overleg met Wethouder Stas

Maandag 3 maart is het zover. Bewoners van Weltersweide worden door de gemeente, in de persoon van Wethouder Stas (PvdA), geïnformeerd over de bouwplannen van Wonen Horst in hun buurt.
Eerder hadden bewoners contact opgenomen met de SP, omdat ze onvoldoende betrokken waren bij de plannenmakerij. Na vragen van de SP-fractie in de raad beloofde Stas te gaan overleggen met de buurt.

Enkele jaren geleden waren er al plannen voor woningbouw in de buurt. De buurt klopte aan bij de SP en na contact met het gemeentebestuur leken de plannen van de baan. Totdat bekend werd dat er toch (weer) plannen waren voor 10 woningen in het gebied afgebakend door de Westelijke Buurtontsluitingsweg (WBO), Weltersweide en de Schoolstraat. De buurt wil dit gebiedje liever open en groen houden. Aan de andere kant van de WBO is volgens hen nog voldoende plaats om te bouwen. Daarmee kan naar het idee van de buurt ook goed tegemoet gekomen worden aan de noodzaak om meer woningen te bouwen. Die noodzaak is aangetoond in woningbehoeftenonderzoek, waaruit blijkt dat er tot 2020 veel woningen in Horst bijgebouwd dienen te worden. Vooral senioren- en starterwoningen zijn in de toekomst nodig. Het antwoord op de vraag over de prijs van de zogenaamde “starterwoningen” (€ 200.000,=) riep veel verbazing op. In de raad gaat de SP-fractie navragen hoe een woning met zulk een prijs nog een “starterwoning” genoemd kan worden..

De bewoners vragen ook aandacht voor de verkeersveiligheid. Vanuit de Weltersweide naar de WBO met de fiets is erg onveilig. Net als de dorpsraad van Horst maken zij zich zorgen over het uitzicht als men vanuit de Schoolstraat richting Sevenum de WBO op draait. Dit is door de bocht nu al soms lastig en met woningbouw zou dit kunnen verslechteren.

Als het aan de buurtbewoners ligt, wordt er geen prioriteit gegeven aan woningbouw. Als dit geen optie is, dan zou er gekeken moeten worden naar de plek aan de andere kant van de WBO en als ook dat niet mogelijk zou zijn, is de buurt van mening dat er minder woningen moeten komen en dan nog alleen maar woningen voor senioren en laagbouw.

Wethouder Stas maakte duidelijk niet aan de wensen van de bewoners tegemoet te willen komen. Wel merkte hij op dat het gebiedje niet de bestemming “wonen” heeft, wat betekent dat, om er woningen te kunnen bouwen, een zogenaamde artikel-19-procedure ingezet moet worden. De bewoners hebben in die procedure de kans de bouw van woningen tegen te houden. Wethouder Stas heeft wel toegezegd om de tafel te gaan zitten met Wonen Horst, om te kijken of de plannen aangepast kunnen worden. Eventuele nieuwe plannen worden toegezonden aan de bewoners.

U bent hier