De Wet Maatschappelijke Ondersteuning
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning
De gemeenteraad heeft in haar vergadering van 18 december afspraken gemaakt over de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). In het kader van deze wet heeft de gemeente meer verantwoordelijkheden gekregen op het gebied van thuiszorg, welzijn, mantelzorg en vrijwilligersbeleid. Daarnaast maken de verantwoordelijk-heden die voorheen onder de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) vielen deel uit van de Wmo. Belangrijk voor ouderen en mensen met een handicap. En dus ook belangrijk voor de SP.
Het is van groot belang dat mensen als gevolg van hun handicap geen grote kosten maken. De SP wil dat de gemeente er voor zorgt dat mensen die thuiszorg, een scootmobiel of een woningaanpassing nodig hebben, een voorziening op maat krijgen aangeboden en geen extra kosten hoeven te maken. Hierin verschilt de SP van mening met de andere partijen.
Wanneer mensen een snellere scootmobiel nodig hebben om onafhankelijker te zijn van familie of om vrienden in een nabijgelegen dorp te bezoeken of om mee te rijden met een fietser, mag er geen eigen bijdrage worden gevraagd. Hetzelfde geldt in principe voor de standaard woningaanpassingen. In de thuiszorg moet vooral naar de kwaliteit gekeken worden. Als gevolg van nieuwe zorgtoewijzingen raken sommige mensen hun vaste thuishulp kwijt. Hiervoor in de plaats komt een thuiszorgmedewerker die minder kennis en kunde in huis heeft.
SP raadslid Thijs Coppus: 'Mensen die zorg nodig hebben verdienen alle ondersteuning van de gemeente, ook als dit soms duurder is dan we willen. Door nu te kiezen voor goedkopere voorzieningen zullen we later de prijs betalen. Een gevolg van het inzetten van thuiszorgmedewerkers zonder diploma's is dat problemen wellicht minder snel worden gesignaleerd en mensen sneller gebruik moeten maken van duurdere zorgvoorzieningen. Zo zijn er nog talrijke voorbeelden te noemen. Soms moet je investeren in mensen om op de lange termijn goedkoper uit te komen.'
Tijdens de bespreking van de Wmo is ook gesproken over de mantelzorgers en vrijwilligers. De SP is zeer positief over de belangeloze inzet van deze duizenden mensen, maar wil er wel voor waken dat er niet te veel werk op de schouders van deze mensen terecht komt. SP raadslid Hendrik Hazeu: 'Het vrijwilligerswerk is weliswaar niet vrijblijvend, maar het is wel van belang dat deze mensen niet in de plaats komen van de betaalde krachten. De vrijwilligers zijn de slagroom op de taart en dit moet zo blijven. Daarnaast moeten we er voor waken dat de mantelzorgers niet overbelast raken. Mantelzorgers verdienen veel respect. Dit zien we terug in het gemeentelijk beleid, maar we moeten er wel voor waken dat deze mensen niet in de plaats komen van betaalde krachten om op deze manier geld uit te sparen.'
Lees hier het WMO-dossier.
- Zie ook:
- Zorg