h

SP over het fietspad Broekhuizen-Horst

2 november 2007

SP over het fietspad Broekhuizen-Horst

Dinsdag 30 oktober jl. heeft het college op initiatief van het CDA besloten om op zoek te gaan naar een alternatieve fietsroute tussen Broekhuizen en Horst. Ook fietsen moet veilig...Het bedrag van 50.000 euro dat hier voor nodig is, wordt gehaald uit het budget (500.000 euro) voor het aankopen van gronden ten behoeve van het fietspad. Een ander deel van dit bedrag wordt gereserveerd voor de Maasbeveiliging. De SP is zeer verbaasd over deze keuze.

Al jaren wordt er gesproken over een veilige fietsroute tussen Broekhuizen, Melderslo en Horst. Nu er eindelijk knopen zijn doorgehakt, alternatieven zijn onderzocht, voor een tracé is gekozen en tekeningen zijn gemaakt, wordt er opnieuw getwijfeld.

Uiteraard is een goede hoogwatervoorziening van groot belang.  ...Maar het is vreemd dat besluitvorming hierover gekoppeld wordt aan de realisatie van het fietspad. Een goede Maasbeveiliging is niet alleen iets van de Maasdorpen. Het is iets dat onze hele gemeente aangaat. Dit betekent dat alle burgers van Horst aan de Maas samen met de provincie en het rijk verantwoordelijk zijn voor en betrokken zijn bij goede voorzieningen tegen hoogwater. Door het fietspad zo nadrukkelijk met de Maasbeveiliging te koppelen, ontstaat de indruk dat het voor Broekhuizen en Broekhuizenvorst kiezen of delen is.

De SP vindt een nieuwe studie naar een veilige fietsroute niet nodig. Het oorspronkelijk geplande fietspad moet zo snel mogelijk worden aangelegd. Het tracé via de Horsterweg en Melderslo is een prima route. Het wordt tijd om een van de onveiligste fietsroutes in onze gemeente aan te pakken en een veilige fietsroute tussen Broekhuizen/Broekhuizenvorst en Horst te realiseren.

Ook de Dorpsraad van Broekhuizen(vorst) vindt het besluit van de gemeenteraad om voorlopig geen fietspad aan te leggen tussen Broekhuizen en Horst, niet acceptabel. Dat blijkt uit "Korte Nieuwsberichten 2007). De dorpsraad is van mening dat zowel het fietspad aangelegd moet worden, als ook dat op korte termijn maatregelen moeten worden genomen in het kader van de beveiliging tegen overstromingen, temeer omdat met name Broekhuizen nog steeds volledig onbeschermd is en het beschermingsniveau van Broekhuizenvorst en Ooijen te laag is.

De afwegingen die het college van B&W eerder maakt met betrekking tot dit fietspad kunt u hier lezen

U bent hier