h

Grubbenvorst – geïnformeerd over de toekomst?

25 maart 2007

Grubbenvorst – geïnformeerd over de toekomst?

Zaterdagmiddag 24 maart j.l. vond in gemeenschapscentrum ’t Haeren in Grubbenvorst een informatiebijeenkomst plaats over de ontwikkelingen die er spelen rond de kern. Grubbenvorst vitaal maasdorp!Wethouder Litjens (CDA) van Horst aan de Maas zei blij te zijn met de enorme opkomst. Of de aanwezigen net zo blij waren aan het eind van de informatiemiddag durven we te betwijfelen. Kreeg de SP recentelijk nog het verwijt dat ze de bewoners via een foldertje eenzijdig zou informeren, een eerste conclusie na deze bijeenkomst zou gegeven kunnen worden in de trant van ‘De pot verwijt de ketel …’.

De portefeuillehouders Verheijen van de gemeente Venlo en Litjens namens Horst aan de Maas was gevraagd een toelichting te geven op de verschillende ontwikkelingen – al dan niet in de beginfase – die er mogelijk voor gaan zorgen dat Grubbenvorst als een enclave tussen industrieterreinen, veiling en mega-agribusiness komt te liggen. Verheijen beet het spits af met een korte toelichting op de stand van zaken rond de Floriade die de regio op de kaart moet gaan zetten in de aanloop naar 2012 en daarna. Het besluit hierover is al genomen, de trein rijdt weliswaar nog niet als een TGV, maar er zit beweging in.

Vervolgens was het woord aan wethouder Litjens die in het kort inging op ontwikkelingen rond het zogenaamde Klavertje 4. Het werd al gauw duidelijk dat de bezorgdheid die de meeste Grubbenvorstenaren naar deze middag had gebracht niet werd weggenomen door het betoog van de wethouder. Woorden als ‘hoogwaardig’, ‘kwaliteit’ en ‘duurzaam’ zijn loze kreten als het niet concreet wordt wat de bewoners kunnen verwachten. De groenstructuur die rond Grubbenvorst aangebracht gaat worden als fysieke scheiding tussen dorp en verstedelijking – Horst was toch ook een dorp? – lijkt een zwaktebod als het college aangeeft zich zorgen te maken maar tegelijkertijd zegt dat we mee moeten in de ontwikkelingen. Om vervolgens weer te benadrukken dat het goed is om in een vroeg stadium elkaar te informeren en dat er nog niet over alles is besloten.
Intussen lopen er wel diverse zogenaamde MER-procedures (voor het Nieuw Gemengd Bedrijf en de centrale verwerkingsinstallatie), ontwikkelt de ZON-veiling zich verder, lijkt de trein voor het glastuinbouwproject Californië op de rails te staan en klaar voor vertrek.
Als reactie op vragen uit het publiek zegt Litjens niet te weten wat de ontwikkelingen precies inhouden. Vechten de bewoners nou tegen windmolens, vraag je je dan af? Nee, maar die windmolens komen er mogelijk ook nog bij, nabij de Witveldweg.
Hoeveel druk qua vervoersbewegingen, overlast van stank, fijnstof kan een gebied en haar inwoners hebben? Bomen kappen en in een andere gemeente weer herplanten helpt de bewoners natuurlijk niets.
We moeten natuurlijk het nog op te stellen omgevingsplan voor Grubbenvorst afwachten, maar de zorgen die de SP in de folder heeft geuit, werden deze middag niet weggenomen. Integendeel, ze werden helaas alleen maar versterkt.
Als dan ook de voorzitter van de dorpsraad, Jos Jacobs, tevens voorzitter van de middag, met name aandacht vraagt voor de bereikbaarheid van het dorp, lijkt dat ons niet voldoende. Er zijn fundamentelere problemen die de moeite waard zijn om in het geweer te komen.

Bezoekers van de informatiemarkt hoorden we bij vertrek aan elkaar vragen of ze er nou veel wijzer van waren geworden. Het kort maar krachtige antwoord ‘nee’ lijkt ons echt iets voor het college om zich zorgen over te maken.

U bent hier