h

SP in Provinciale Staten ook na 7 maart: GEEN KINDEREN VAN DE REKENING

25 februari 2007

SP in Provinciale Staten ook na 7 maart: GEEN KINDEREN VAN DE REKENING

Jeugd moet beschermd worden
De laatste jaren is de Jeugdzorg regelmatig onderwerp van gesprek. Meestal als het goed mis gaat. En vanwege de lange wachtlijsten. Veel gezinnen en kinderen zijn aangewezen op de Jeugdzorg. Voor bescherming en voor begeleiding. Zodat alles weer op z´n pootjes terecht komt. Het is vaak schrijnend als problemen niet meteen opgepakt worden vanwege die wachtlijsten.

Vooral die wachtlijsten zijn in de afgelopen zittingsperiode van de Staten vaak ter discussie gesteld. Ook door de SP. En mede door de inzet van die SP zijn de nodige vorderingen gemaakt. Maar er zijn nog heel wat problemen op te lossen. De SP zal de ontwikkelingen op dit punt de komende tijd van zeer nabij volgen en in het geweer komen als dat nodig blijkt te zijn. Ook als dat betekent dat er meer geld bij moet. In het verkiezingsprogramma van de SP wordt voorgesteld om meer provinciale middelen beschikbaar te stellen voor de Jeugdzorg (minimaal 8 euro per Limburgs kind).

Limburg kent na Amsterdam helaas de grootste instroom in de Jeugdzorg. Tot nu toe wordt die instroom provinciaal opgevangen. Maar wat de SP betreft zou die taak veel dichter bij de mensen moeten komen te liggen: bij de gemeenten. De provincie moet volgens de SP gemeenten ondersteunen bij het opzetten van kleinschalige centra voor jeugd en gezin. Die centra moeten gericht zijn op het voorkomen van problemen in gezinnen. En als er problemen zijn, moeten ze die snel aan kunnen pakken zonder al te veel bureaucratische rompslomp. Door de aanwezigheid van Bureau Jeugdzorg in een dergelijk kleinschalig centrum vinden indicatiestelling én doorverwijzing naar de benodigde hulp tegelijkertijd plaats. Uiteindelijk moeten – als het aan de SP ligt – de jeugdzorgtaken volledig gedecentraliseerd worden.

Verder dient er aandacht te zijn voor de opleidingen van de hulpverleners in de Jeugdzorg. Volgens de SP moet er – in het bijzonder in Noord-Limburg – geëxperimenteerd worden met opleidingsplekken in de jeugdzorg: opleiding en werk worden in de voorgestane opzet met elkaar gecombineerd. Daarmee kan tegemoet gekomen worden aan de grote vraag aan goed opgeleide jeugdwelzijnswerkers in de toekomst. Voorts dient er sprake te zijn van een goede spreiding en fijnmazigheid van zorginstellingen en staat de SP zeer kritisch tegenover de schaalvergroting bij (jeugd)zorginstellingen. Die schaalvergroting hangt deels samen met de
Marktwerking die ook in de Jeugdzorg opgeld doet. De SP wijst die marktwerking af!

Reden genoeg om – ook in Limburg – SP te stemmen!

Voor meer informatie over de verkiezingen, ga naar de verkiezingspagina.

U bent hier