h

SP-fractievoorzitter Thijs Coppus: "Samen staan we sterk".

11 december 2006

SP-fractievoorzitter Thijs Coppus: "Samen staan we sterk".

Binnenkort presenteert de werkgroep "Melderslo onder de Pannen" haar plannen voor een multifunctioneel centrum in Melderslo ter compensatie van de eerder gesloten café-zaal 't Wiel. De eens volle zaal van Café-zaal 't Wiel in Melderslo
Voordat de presentatie plaats vindt, heeft de SP-fractie een gesprek gevoerd met een tweetal vertegenwoordigers van de commissie. Naar aanleiding van dat gesprek concludeerde SP-fractievoorzitter Thijs Coppus, dat de plannen van de commissie goed aansluiten op de ideeën van de SP met betrekking tot gemeenschapsgebouwen. Thijs Coppus:"De SP pleit al jaren voor het bundelen van voorzieningen en ziet in dit soort initiatieven belangrijke kansen voor de toekomst".

Oprichting commissie "Melderslo onder de pannen"
De commissie "Melderslo onder de pannen" is opgericht naar aanleiding van het sluiten van café-zaal 't Wiel in Melderslo. Gevolg van die sluiting: verschillende verenigingen, die tot die tijd gebruik maakten van 't Wiel, werden dakloos. De commissie is allereerst gaan inventariseren wat de behoefte van de Melderslose gemeenschap is op het gebied van een gemeenschappelijke ruimte. Na deze inventarisatie is gekeken of realisering van een gebouw dat voldoet aan de behoefte van de gemeenschap mogelijk is. De eerste gesprekken met de gemeente hebben inmiddels plaatsgevonden. Hierin is samenwerking met de gemeente en vooral draagvlak voor het doel van de commissie gezocht. Daarnaast hebben een tweetal vertegenwoordigers van de commissie een gesprek gehad met de SP-fractie. "Een positief gesprek", zo concludeert Thijs Coppus, fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Horst aan de Maas.

"Elke kern een eigen gemeenschapsvoorziening"
Thijs Coppus: "Horst aan de Maas is groot in het kleine. De gemeente wordt gevormd door 10 dorpen die ieder hun eigen identiteit en kracht hebben. Gelukkig realiseren we ons sinds een aantal jaren steeds meer dat de kansen voor de gemeente in de dorpen liggen. Voorzieningen worden niet in één kern (bijvoorbeeld Horst) binnen de gemeente geconcentreerd, maar worden verspreid over de hele gemeente.
Als SP zijn we warm voorstander van deze positieve veranderingen. We denken dat alle kansen moeten worden aangegrepen om voorzieningen voor de dorpen te behouden en waar mogelijk uit te breiden".

SP voorloper
Al in 2002 heeft de SP - als eerste partij in Horst aan de Maas - aangegeven dat bekeken moet worden of voorzieningen gebundeld kunnen worden. Thijs Coppus legt uit: "Scholen kunnen bijvoorbeeld samen werken met de bibliotheek, de peuterspeelzaal en een dorpswinkel. Samen sta je immers veel sterker en bovendien kun je gebruik maken van elkaars kennis en kwaliteiten". In de loop der jaren hebben andere fracties deze visie van de SP overgenomen. Inmiddels zijn de eerste initiatieven genomen: in Griendtsveen is een nieuwe winkelvoorziening, in Melderslo ontwikkelt men plannen voor een multifunctioneel centrum en ook in Broekhuizen gaan steeds meer stemmen op voor een dergelijke voorziening.
Thijs Coppus: "Het is belangrijk om nieuwe ontwikkelingen en initiatieven te stimuleren. Verenigingen en voorzieningen zoals een winkel verdienen een plaats in de dorpen. Om dit te bereiken is samenwerking het sleutelwoord"

Meer informatie: Thijs Coppus (077-3988100 of horst@sp.nl)

U bent hier