h

Meer controle op gemeentefinanciën

21 december 2006

Meer controle op gemeentefinanciën

Op de agenda van de gemeenteraads-vergadering van Horst aan de Maas op 12 december stond het agendapunt "Normenkader en Controle-protocol financiële rechtmatigheid". SP-raadslid Hendrik Hazeu greep dit agendapunt aan om voor te stellen de gemeenteraad meer mogelijkheden te geven de financiële handel en wandel van het college van B&W te volgen.

In 2005 is de nota "Aanpak rechtmatigheid en regellichtheid" door de gemeenteraad vastgesteld. In die nota is onder andere geregeld hoe de gemeentelijke financiën gecontroleerd moeten worden. Als vervolg daarop heeft de raad op 12 december 2006 gesproken over het normenkader en het controleprotocol met betrekking tot deze nota. In het voorstel van het college van B&W werd geregeld dat de accountantsrapportage over de uitgevoerde controle alleen aan het college beschikbaar zou worden gesteld.

SP-raadslid Hazeu wees er op, dat de controlerende taak van de Raad een groot goed is. In dat verband vroeg hij met klem ook de tussentijdse uitkomsten van de accountantscontroles niet alleen aan het College, maar ook aan de Raad ter beschikking te stellen. Te meer omdat er in de voormalige raadscommissie Bestuur nog vóór de gemeenetraadsverkiezingen begin 2006 unaniem op aangedrongen was. Tot zijn eigen verbazing vielen fracties van PvdA en VVD het SP-raadslid spontaan bij. En door de gewijzigde verhoudingen in de raad (CDA heeft niet meer de absolute meerderheid) betekende dat, dat er een meerderheid was voor het voorstel van Hazeu.
De wethouder Financiën kon dan ook niet veel anders dan toezeggen dat deze zogenaamde interimcontroles voortaan aan de Raad ter beschikking worden gesteld.
.

U bent hier