h

SP: kiezen voor betrokkenheid

1 november 2006

SP: kiezen voor betrokkenheid

Op 31 oktober vonden de algemene beschouwingen plaats. De inbreng van de SP stond in het teken van de maat van Horst aan de Maas en het creëren van kansen voor alle inwoners van onze gemeente. Democratie De komende weken zullen de plannen en ideeën die de SP heeft ingebracht tijdens de algemene beschouwingen verder worden toegelicht. Vandaag het eerste deel: democratie.

Politiek is bezieling. Het is belangrijk dat politici mensen weten te prikkelen en te betrekken bij alles wat er in onze gemeente gebeurt. Dit kan alleen door goed te luisteren en de straat op te gaan om in gesprek te gaan met mensen. Een volksvertegenwoordiging moet burgers actief betrekken bij haar werk. De SP pleit ervoor om voorafgaand aan alle algemene beschouwingen een debat te organiseren waarin burgers samen met de gemeenteraad in discussie gaan over de keuzes die de komende jaren gemaakt moeten worden. Zo kun je samen prioriteiten stellen.

Er moet actief gekeken worden naar de wijze waarop de gemeenteraad de dorpen en wijken in kan gaan. Vergaderen op locatie en het afleggen van dorps- en wijkbezoeken, bij voorkeur gewoon per fiets, zijn daarvoor prima middelen.

De dorpsraden vervullen een belangrijke functie in onze gemeente. Daarom moet serieus bekeken worden hoe dorpsraden en burgers meer invloed kunnen uitoefenen op besluiten die in de gemeente worden genomen.
De plannen van het college om de prioriteitsgelden voor de dorpsraden voorlopig te bevriezen, staan haaks op de visie van de SP ten aanzien van de dorpsraden. De inzet van prioriteitsgelden zijn nou juist het middel om mensen te stimuleren om na te denken over de toekomst van hun dorp, om verantwoordelijkheid te dragen voor het inrichten van hun eigen omgeving en om betrokken te raken bij het lokaal bestuur.

Thijs Coppus
Fractievoorzitter SP Horst aan de Maas
T 077-3988100 / horst@sp.nl

U bent hier