h

Thijs Coppus in column: "Werken zonder grenzen".

4 juli 2006

Thijs Coppus in column: "Werken zonder grenzen".

"De afgelopen jaren zijn de Oost-Europese arbeiders volop onderwerp van gesprek geweest. In Meterik vindt wekelijks een drukbezochte mis voor Polen plaats, er worden activiteiten ontwikkeld om de arbeiders ontspanning te bieden en te betrekken bij de gemeenschap en er is een speciale winkel voor Polen gekomen. Allemaal goede zaken want het is belangrijk om deze mensen een eigen plek te geven, zonder ze te isoleren of uit te sluiten van het maatschappelijk gebeuren".Actie FNV en SP naar aanleiding van uitbuiting Poolse werknemers bij slateler Van Dijk
"Naast deze positieve ontwikkelingen, zijn er de afgelopen tijd ook een aantal andere zaken gebeurd. Denk maar eens aan het onderbetalen van Oost-Europese arbeiders, het ‘inwisselen’ van Nederlandse werknemers voor mensen uit Oost-Europa en hun huisvesting".

"Dit jaar heeft het kabinet besloten om de grenzen voor werknemers uit Oost-Europa verder open te zetten. Het gevolg is dat alle mensen uit de nieuwe landen van de Europese Unie vrij kunnen werken in ons land.
Op dit moment lijkt mij dat niet zo’n goed idee. Begrijp me niet verkeerd: Oost-Europeanen zijn hier van harte welkom. Maar met het openstellen van de grenzen voor werknemers uit de nieuwe landen van de EU helpen we niemand, alleen een aantal werkgevers die graag goedkope arbeidskrachten willen. Want op deze manier wordt uitbuiting verder in de hand gewerkt en worden gevallen waarbij Nederlandse werknemers op straat belanden, terwijl er tegelijkertijd een busje vol goedkope werknemers uit Oost-Europa komt voorrijden niet voorkomen".Actie FNV en SP naar aanleiding van uitbuiting Poolse werknemers bij slateler Van Dijk
"Eerst moeten de arbeidsvoorwaarden worden beschermd. Dat betekent gelijk loon voor gelijk werk. Als gemeente met jaarlijks zo’n 5000 werknemers uit Oost-Europa moeten wij hier een belangrijke rol in spelen. Laten we die verantwoordelijkheid nemen om er voor te zorgen dat de rechten van de werknemers uit Oost-Europa en Nederland goed beschermd worden".

Thijs Coppus
Fractievoorzitter
SP Horst aan de Maas

Klik hier voor de eerdere columns die op deze website geplaatst zijn.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan:

U bent hier