h

SP-voorstel om eigen bedrijf uitkeringsgerechtigden te stimuleren

22 mei 2006

SP-voorstel om eigen bedrijf uitkeringsgerechtigden te stimuleren

Zoals eerder aangekondigd heeft de SP-fractie een voorstel aan de gemeenteraad aangeboden, om uitkeringsgerechtigden beter te ondersteunen en te stimuleren bij het opzetten van een eigen bedrijf. Dit als reactie op de mededeling van het college van B&W dat ze naar haar mening voldoende doet om uitkerings-gerechtigden te helpen bij het opzetten van een eigen bedrijf. luisteren en stimulerenDe voorstellen van de SP richten zich op een betere begeleiding van uitkeringsgerechtigde potentiële starters en een onafhankelijke second opinion indien de gemeente vastge-steld heeft dat een uitkerings-gerechtigde niet voldoende kwaliteiten in huis heeft om een bedrijf te starten..

B&W van Horst aan de Maas hebben de SP laten weten het met de SP eens te zijn dat uitkeringsgerechtigden door het starten van een eigen bedrijf de kans krijgen niet meer afhankelijk te zijn van een uitkering. Om dat extra te stimuleren, wil B&W meer voorlichting gaan geven aan uitkeringsgerechtigden. Om te voorkomen dat uitkeringsgerechtigden op het einde – na veel inspanningen - toch af moeten haken als gevolg van een tekort aan begeleiding, wil het college voortaan vooraf door een deskundig bedrijf laten beoordelen of de potentiële starter geschikt is. Daarmee komt het college tegemoet aan het verzoek van de SP uitkeringsgerechtigden op dit punt beter te begeleiden. De fractie van de SP stelt overigens wel voor het beleid op een aantal punten nog verder aan te scherpen.

Aan de raad stelt de SP voor dat – ondanks de inschakeling van een extern bedrijf - de gemeente verantwoordelijk blijft voor de begeleiding van uitkeringsgerechtigde potentiële starters. In die begeleiding dienen volgens de SP voldoende toetsmomenten ingebouwd te worden, zodat kandidaten tussentijds de mogelijkheid hebben vast te stellen of hun plan kans van slagen heeft. Bij fundamentele onenigheid over bepaalde zaken moet de gemeente volgens de SP – waar nodig - een onafhankelijke second opinion aanbieden. De SP stelt dat eerder deskundigen die een second opinion uitvoerden, niet onafhankelijk bleken te zijn.

Voor meer informatie: Wilma Kurvers 077-3985312

Verdere informatie:

U bent hier