h

Gokverslaving

19 mei 2006

Gokverslaving

In maart heeft de SP schriftelijke vragen gesteld over de aanwezigheid van gokkasten in cafetaria’s. GokkastIn de gemeentelijke verordening is afgesproken dat er geen gokkasten in laagdrempelige voorzieningen zoals cafetaria’s mogen staan. Het gemeentelijk beleid is er op gericht om jongeren zo min mogelijk in contact te laten komen met gokkasten, dit om gokverslaving te voorkomen. Het college van B&W lijkt van dat beleid af te stappen. Reden voor de SP aan de bel te trekken. En met succes.

In sommige cafetaria's in Horst aan de Maas staan gokkasten. Juist omdat jeugd snel in verleiding gebracht kan worden te gaan gokken, is de SP tegen het plaatsen van dit soort gokkasten in zogenaamde "laagdrempelige" gelegenheden. Om gokverslaving onder jeugdigen te voorkomen. In haar antwoord op de schriftelijke vragen van de SP over deze gokkasten liet het college blijken dat cafetaria’s met een menukaart (oftewel "minirestaurants") de ruimte hebben om gokkasten te plaatsen. Naar aanleiding van dit antwoord heeft de SP in de raadsvergadering van dinsdag 16 mei aanvullende vragen gesteld. Want niet de menukaart, maar het feit of een voorziening laagdrempelig is, dient als uitgangspunt genomen te worden.

De kansspelverordening, zoals die nu geldt, biedt volgens de SP een aantal ingangen om jongeren onder de 18 jaar op een gemakkelijke manier het risico te laten lopen om gokverslaafd te raken. Daarom heeft de SP het college verzocht om met een voorstel tot aanpassing te komen om alle laagdrempelige voorzieningen te verbieden om gokkasten te plaatsen. Door burgemeester van Rooij is toegezegd om hier naar te kijken. In de raadsvergadering van 6 juni a.s. zal het college aangeven op welke manier ze dit probleem wil aanpakken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Thijs Coppus: 077-3988100 of thijscoppus@hetnet.nl

U bent hier