h

CDA praat niet verder met SP over vorming college

21 maart 2006

CDA praat niet verder met SP over vorming college

Het CDA Horst aan de Maas heeft besloten dat ze met de PvdA een college wil gaan vormen.
Leon, hoe staat het met de onderhandelingen? Hierdoor is de SP buitenspel gezet.

De SP betreurt deze stap. SP-fractievoorzitter Thijs Coppus: ‘Het is jammer dat het CDA op basis van één gesprek van een uur haar keuze al kan maken. Het was een puur inventariserend gesprek en van onderhandelingen was nog geen sprake. We hebben hierdoor absoluut niet de indruk dat ons een eerlijke kans is gegeven. Ruim een kwart van de kiezers in Horst aan de Maas heeft haar stem op de SP uitgebracht. Het CDA neemt deze mensen gewoonweg niet serieus.’ Eerder had het CDA – via Dagblad De Limburger – laten weten als eerste met de SP in gesprek te willen gaan, omdat de SP de tweede partij was geworden. De democratie zou daarmee recht gedaan worden. Intussen blijkt dat het CDA desondanks die democratie aan de laars lapt. Dat geldt te meer daar waar de SP in een aantal stembureaus de meeste stemmen gehaald heeft. Kiezers die de laatste jaren de meeste moeite hadden met de politieke besluitvorming hebben juist daar hun stem uitgebracht op de SP. Het lijkt er op dat het CDA ondanks haar stemmenverlies dezelfde weg blijft bewandelen'.
Weliswaar houdt het CDA de deur formeel nog op een kier. Coppus: ‘Maar daar hebben we weinig vertrouwen in. Wij willen ook niet worden gebruikt als een stok achter de deur om de PvdA aan het lijntje te houden. Mocht het gesprek met de PvdA niets opleveren, dan zijn wij altijd bereid om opnieuw besprekingen met het CDA aan te gaan en te kijken of we tot coalitievorming kunnen komen’.

De SP heeft de afgelopen week aangegeven een serieuze partner te willen zijn voor collegedeelname. ‘De afgelopen jaren hebben we als SP hard aan de weg getimmerd in Horst aan de Maas’, aldus Coppus. ‘We zijn naar de mensen toegegaan, hebben actie gevoerd en hebben onze alternatieven ontwikkeld. Uiteindelijk hebben we hiervoor het vertrouwen van de burgers gekregen.’

Meer informatie: Thijs Coppus (077 3988100)
SP Horst aan de Maas

U bent hier