h

Voorstel SP inzake collectieve ziekteverzekering eindelijk overgenomen

10 februari 2006

Voorstel SP inzake collectieve ziekteverzekering eindelijk overgenomen

Per 1 mei 2006 kunnen uitkeringsgerechtigde in de gemeente Horst aan de Maas zich collectief verzekeren tegen ziektekosten. Al in maart 1996 heeft de SP voorgesteld zo'n collectieve ziektekostenverzekering voor uitkeringsgerechtigden te realiseren. Wethouder Stas (PvdA) heeft dat steeds afgewezen. Ook later, bij nieuwe pogingen van de SP zulk een regeling te verwezenlijken. Nu is Stas eindelijk overstag gegaan. Alle uitkeringsgerechtigden krijgen een aanbod.

Met de collectieve ziektekostenverzekering hebben de uitkeringsgerechtigden recht op de aanvullende verzekering én op een aantal vergoedingen waarvoor ze normaal bijzondere bijstand konden krijgen. Die kosten kunnen dus voortaan - zonder apart een aanvraag in te dienen - rechtstreeks bij de verzekeraar in rekening worden gebracht. Er is geen eigen risico van toepassing en de kosten zijn iets meer dan 97 euro per verzekerde. Die premie wordt ingehouden op de uitkering. Daardoor kunnen de mensen zelf blijven beschikken over de zorgtoeslag die de belastingdienst maandelijks uitkeert.

Door de regeling hebben mensen, die zich niet via de gemeente verzekeren, geen recht meer op individuele bijzondere bijstand voor zaken die via de verzekering geregeld zijn. Daar gaat de SP nog wel aandacht voor vragen in de commissie Welzijn.

De collectieve ziektekostenverzekring voor uitkeringsgerechtigden wordt beëindigd zodra het netto maandinkomen van de uitkeringsgerechtigde hoger is dan 115% van het minimuminkomen of als mensen naar een andere gemeente gaan verhuizen.

U bent hier