h

SPeerpunt: Een veilige buurt voor iedereen.

27 februari 2006

SPeerpunt: Een veilige buurt voor iedereen.

De veiligheid is de afgelopen jaren een belangrijk onderwerp geworden. Burgers van Horst aan de Maas geven in het algemeen aan zich redelijk veilig te voelen in hun omgeving. Dat moeten we zo houden.
DiefstalDat betekent dat de gemeente steeds alert moet zijn en haar beleid af moet stemmen op de vragen en behoeften van de burgers. Wat houdt dit volgens de SP in?

Een belangrijk aandachtspunt voor de politiek is de veiligheid in de buurt. Een goede straatverlichting, verkeersveiligheid en bestrijding van (kleine) criminaliteit - niet alleen door “meer blauw op straat”, maar vooral door preventieve maatregelen – zijn in dat opzicht van groot belang.
In geval van het veroorzaken van woonoverlast door buurtbewoners is het van belang dat de gemeente – in het geval sprake is van een huurder die overlast veroorzaakt, in samenwerking met de verhuurder – waar nodig en mogelijk een bemiddelende rol vervult, die er vooral op gericht is uithuisplaatsing te voorkomen.
De politie moet dichter bij de burgers staan en daar is meer politie voor nodig. Wijkagenten (ook wel gebiedsmentoren genoemd) vervullen een belangrijke taak. Hun werk moet niet in de knel gebracht worden door ze regelmatig in te zetten voor andere politietaken.
De SP vindt het van belang dat de gemeente initiatieven opzet om bewoners te betrekken bij de veiligheid in hun kern of buurt. In dat kader is de SP voorstander van een serie publieke ‘debatten’ om ideeën op te doen over eventuele veiligheidsproblemen.
De aanpak van huiselijk geweld dient volgens de SP ook serieus ter hand worden genomen. De gemeente moet zorgen voor voldoende opvangplekken, werken aan preventie en bijdragen aan een goede provinciale infrastructuur en bovengemeentelijke samenwerking.
De SP stelt voor dat de gemeente samen met Wonen Horst een plan van aanpak gaat opstellen om de bestaande huurwoningen te voorzien van veiligheidsbevorderende voorzieningen zoals dievenklauwen, inbraakwerende sloten en achterpadenverlichting. Voor nieuwe woningen zijn deze voorzieningen uiteraard verplicht.

Meer informatie? Neem contact op met Thijs Coppus (3988100 of horst@sp.nl)

U bent hier