h

SP: openbare voorzieningen op maat in alle kernen

15 februari 2006

SP: openbare voorzieningen op maat in alle kernen

De leefbaarheid in de kleine kernen hangt nauw samen met het voorzieningenniveau in deze plaatsen en is volgens de SP een voorwaarde voor de verdere groei van onze gemeente, in zowel sociaal als economisch opzicht. De kleine kernen vormen belangrijke sociale verbanden met een hecht verenigingsleven, maken onze gemeente voor toeristen aantrekkelijk en beschikken over een aantal ondernemende kleine zelfstandigen.

Als het aan de SP ligt, beschikt iedere kern binnen onze gemeente over een aantal voorzieningen op maat. De komende vier jaar moet hier op een aantal manieren aan gewerkt worden.

Er moet worden onderzocht in hoeverre voorzieningen in de dorpen gecombineerd kunnen worden. Te denken valt aan het ‘bredeschool-idee’. In dit concept kan de school gecombineerd worden met voorzieningen zoals kinderopvang, een peuterspeelzaal, een bibliotheek, een dorpswinkel en bijvoorbeeld een gemeenschapshuis.

In Griendtsveen is een initiatief genomen dat past in het concept van “het Plattelandshuis”. Het Plattelandshuis is een multifunctioneel centrum, waar vanuit allerlei diensten aangeboden worden. Te denken valt aan een winkel, een postagentschap, een “brengdienst”, maar ook sociaal-culturele activiteiten.
Ook in andere kernen binnen onze gemeente moeten soortgelijke initiatieven genomen worden. Dit eventueel in combinatie met een brede school.

De kracht van Horst aan de Maas zit in de kernen. Laten we deze kracht bundelen om ze optimaal te benutten!

U bent hier