h

Wie staat er met de rug tegen de muur?

5 december 2005

Wie staat er met de rug tegen de muur?

Op donderdag 1 december j.l. werd de commissie Ruimte & Economie gevraagd zich uit te spreken over het plan een appartementencomplex te bouwen aan de Groenewoudstraat waarin ook de bibliotheek onderdak zou vinden. De kritiek die de SP op het plan had en heeft draait met name om het punt dat er zeer slecht met de betrokken omwonenden is omgegaan en er zodoende vanaf het begin geen draagvlak is geweest om een plan fatsoenlijk van de grond te krijgen. Terwijl er in Horst alternatieve plekken zijn, waar de bibliotheek sneller en goedkoper verwezenlijkt kan worden.

Volgens een eerder gedane uitspraak van wethouder Stas zou het gezichtsverlies betekenen als het plan niet doorgezet werd. De belofte te zorgen voor een nieuwe bibliotheek moest namelijk ingelost worden. Wat de SP betreft zo stelde SP-woordvoerder Wilma Kurvers - krijg je meer geloofwaardigheid als je lef toont om het plan juist af te schieten gezien de discussie en weerstand die het tot nu toe al heeft opgeleverd. Te meer, omdat er sprake is van een multi-functionele bibliotheek, waarbij de de vraag kunt stellen of die niet conflicteert met een Kulturhus in ’t Gasthoês, waar ook nog steeds over gepraa wordt. Kurvers: "Er zijn ons inziens voldoende alternatieven in het centrum waar de bibliotheek gerealiseerd zou kunnen worden of op deze locatie maar in een andere opzet. Jammer dat daar niet naar gekeken wordt. Dat zou wellicht ook kosten kunnen besparen voor de bibliotheek".

Met de rug tegen de muur
Met de rug tegen de muur staan. Zo verdedigden een aantal partijen hun standpunt om wel in te stemmen. "Als er hier mensen met de rug tegen de muur staan, zijn het de bewoners van de Groenewoudstraat wel", concludeert Wilma Kurvers. "Hun onvermoeibare inzet om in gesprek te blijven, mogelijk vooruitzicht op planschade en wat ze verder nog aan juridische mogelijkheden hebben om hun gelijk te halen ten spijt. De muur is door de gemeente opgetrokken en had ook door de gemeente afgebroken kunnen worden".

Mosterd na de maaltijd
Misschien wel typerend voor de hele gang van zaken is het feit dat de commissievoorzitter zich pas nà de eindconclusies van de verschillende fracties realiseerde dat er twee personen waren die gebruik wilden maken van het spreekrecht. Ze hebben even goed hun zegje gedaan, maar het was de bekende mosterd die na de maaltijd komt. Zowel de mosterd als de maaltijd smaakten met deze uitkomst bitter.

U bent hier