h

Verfraaiing centrum Horst: tegen (w)elke prijs?

17 oktober 2005

Verfraaiing centrum Horst: tegen (w)elke prijs?

De structuurvisie voor het centrum van Horst. Er is al veel over gezegd en geschreven. De SP kan het doel van deze visie – een fraai winkelcentrum - wel onderschrijven. Er moet iets gebeuren om ervoor te zorgen dat we niet langer een hoofdkern hebben die bekend staat als een plek waar al die winkelpanden leegstaan. De uitwerking van de deelplannen staat echter wat de SP betreft zeker niet vast.

De SP wil een kern die plezierig is voor de mensen die er nu wonen, de mensen die er gaan wonen en voor de mensen uit de omliggende kernen om er hun boodschappen bijvoorbeeld te kunnen doen. Toevoeging van wonen boven de voorzieningen is prima, want draagt bij aan de zo noodzakelijke leefbaarheid.
Ronduit slecht is de wijze waarop met de huidige bewoners wordt omgegaan. Sommigen vernemen uit de krant dat hun woning niet meer terugkeert in de plannen. Het lijkt erop dat de commerciële insteek de boventoon heeft gevoerd en van de burgers een onevenredig zware bijdrage wordt gevraagd. Wat de SP betreft gaat de sloop van monumentale panden en de panden nabij de Merthal niet door. Daarom heeft de SP met klem gevraagd aan het college of sloop op al die plaatsen wel noodzakelijk is en vooral in gesprek te gaan en te blijven met de bewoners en ervoor te zorgen dat ze goed vertegenwoordigd zijn in de klankbordgroep.
De SP stelt voor een inventaris te maken van wat het behouden waard is in Horst: monumentale panden, maar ook karakteristieke panden die Horst Horst maken. Er is de afgelopen jaren al zoveel platgegooid. Sloop van panden moet zoveel mogelijk vermeden worden. Daarom hebben wij gevraagd om nader te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de supermarkt – die nu gepland is nabij de Merthal - een andere locatie te geven, bijvoorbeeld dichterbij de buurtontsluitingsweg en de nieuwe wijk de Afhang.
Wij willen invulling geven aan de kern die hoort bij Horst, dat gewoon een dorp is en moet blijven. Met zoveel mogelijk plaatselijke ondernemers in een gezellige, herkenbare kern.

U bent hier