h

Op bezoek bij Doortocht

2 oktober 2005

Op bezoek bij Doortocht

Op initiatief van de SP is vorige week gezamenlijk met de PvdA en D’66 een brief aan de commissie Welzijn gestuurd waarin voorgesteld wordt om een bezoek aan stichting Doortocht te brengen.

De brief is gestuurd naar aanleiding van de berichten over een toenemend aantal daklozen in Noord-Limburg, en dus ook een toenemende druk op Doortocht. Aangezien Horst aan de Maas in het werkgebied ligt, is het belangrijk om te weten wat er aan de hand is.
De commissie reageerde Welzijn overwegend positief op het voorstel. Op verzoek van wethouder Stas wordt het bezoek aan Doortocht gekoppeld aan een bezoek aan de opstapwoning van Horst. Deze opstapwoning biedt mensen die buiten de boot dreigen te vallen de mogelijkheid om te resocialiseren.

KRANTENBERICHT DE LIMBURGER
05 september 2005

Steeds meer daklozen in Venlo
Venlo - De Stichting Doortocht in Venlo heeft vorig jaar onderdak geboden aan 144 daklozen. Dat zijn er 26 meer dan het jaar daarvoor, en is een verdubbeling ten opzichte van vier jaar geleden.
De cijfers komen uit het jaarverslag 2004 van de Stichting Doortocht. Directeur E. Quanten zegt in een toelichting dat Stichting Doortocht met de gemeente Venlo en de woningstichtingen Venlo-Blerick, Antares, Sint-Urbanus, maar ook Wonen Limburg (Horst, Venray, Helden) werkt aan plannen om de toename van het aantal zwervers het hoofd te bieden.
,,Er is vooral meer behoefte aan begeleid wonen op kamers. Nu hebben we er zeven. We hebben niet alleen behoefte aan meer kamers, maar ook aan de juiste vormen van begeleiding'', zegt Quanten.
Door de bank genomen zat Stichting Doortocht vorig jaar overvol, met een bezetting van 106 procent. Normaal heeft Doortocht 34 bedden, maar als de nood hoog is, worden er tijdelijk bedden bijgeplaatst. ,,We hebben bovendien een wachtlijst van gemiddeld dertig mensen'', zegt Quanten.
Van de cliënten vorig jaar had rond 74 procent een gemeente in de regio als laatste woonplaats. Onder de overige daklozen konden overigens ook mensen zitten die een band met de regio hebben, maar de regio niet als laatste woonplaats hadden. Van de 144 cliënten had 90 procent de Nederlandse nationaliteit en waren er 35 jonger dan 18 jaar. Dat was ook de grootste groep.
Van de cliënten verbleef 68 procent in de crisisopvang, 28 procent in de crisisvrouwenopvang en 19 procent op een kamer voor begeleid wonen. Zes op de tien cliënten waren mannen.
Het vorig jaar maakten 108 mensen gebruik van een postadres bij Doortocht om zo een officieel correspondentieadres te hebben. De gemeente verstrekte hen een zwerversuitkering voor primaire levensbehoeften.
Per dag verzorgde Doortocht 35 gratis lunchpakketten voor zwervers: zes sneden brood en een stuk fruit.
Stichting Doortocht, waar vorig jaar twaalf mensen werkten, had in 2004 een budget van 566.000 euro. Daarvan kwam 292.000 euro van de gemeente Venlo, 136.000 euro van eigen bijdragen van zwervers, 53.000 euro van giften, 35.000 euro van zorgverzekeraar VGZ en 36.000 euro als subsidie voor Melkert-banen. Uit de postadressen had Doortocht 12 mille aan inkomsten.
Veruit de grootste kostenpost was personeel met 310.000 euro.

U bent hier