h

Horster voedselbank

22 oktober 2005

Horster voedselbank

PvdA wethouder Stas vindt een voedselbank in Horst onnodig, zo lezen we in dagblad De Limburger van 20 oktober j.l. Hij vindt het zelfs slecht voor het imago van de gemeente Horst aan de Maas.

Stas reageert op het onderzoek van de stichting Stand-By – die zich inzet voor uitkeringsgerechtigden in Horst aan de Maas en Meerlo-Wanssum – naar de behoefte aan een voedselbank.
Volgens hem werpt een uitdeelpunt van deze pakketten in Horst de gemeente ver terug in de tijd.
De SP is het met Stas eens dat het uitdelen van voedselpakketten niet van deze tijd is. Maar dat neemt niet weg dat kennelijk voedselpakketten nodig zijn om de ergste nood te lenigen. Met het ontkennen van die noodzaak los je het probleem niet op.
Daarvoor moeten we eerst de problematiek onder ogen zien en met structurele oplossingen komen.

Volgens Stas doet de gemeente Horst aan de Maas genoeg om de minima financieel te ondersteunen. Maar de SP stelt dat op deze voorzieningen is de afgelopen jaren flink bezuinigd. De criteria voor ouderen die gebruik maken van de maaltijdvoorziening zijn bijvoorbeeld de afgelopen jaren verder aangescherpt. Een ander voorbeeld is de weigering van het college om een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering af te sluiten voor bijstandsgerechtigden.
De SP is van mening dat er naar structurele oplossingen gezocht moet worden. Want het is belachelijk om van dit probleem een imagokwestie te maken. Het gaat niet om het imago, het gaat om de problematiek die door de wethouder eerst onderkend moet worden. De bereidheid om er iets aan te doen zal het imago van Horst aan de Maas juist positief versterken.

U bent hier