h

Geslaagde actie voor een nieuwe bibliotheek

3 september 2005

Geslaagde actie voor een nieuwe bibliotheek

De SP Horst aan de Maas heeft op 3 september in het centrum van Horst actie gevoerd voor een nieuwe bibliotheek in Horst.
Al jaren wordt er gesproken over een nieuw gebouw voor de bibliotheek in Horst. Na lang praten, onderzoeken, weer praten en weer onderzoeken ligt er een concreet plan op tafel, waar niet iedereen onverdeeld gelukkig mee is.

Het college heeft goedkeuring gegeven aan een plan waarin de bibliotheek onderdeel gaat worden van een appartementencomplex. De grootte en met name de hoogte van het gebouw zijn voor de omwonenden in de Groenewoudstraat zodanig dat men bezwaar heeft gemaakt. Het ziet er naar uit dat er mogelijk een procedure bij de Raad van State gaat lopen. De langverwachte en tevens beloofde nieuwbouw van de bibliotheek loopt hierdoor het risico weer uitgesteld te worden.
Het lijkt de SP verstandiger naar een andere oplossing te zoeken en heeft daarbij bijvoorbeeld de locatie van de voormalige Albert Heijn aan de Steenstraat op het oog. Het pand kan gezien de omvang en ligging een prima alternatief zijn. Het was in ieder geval de aanleiding om op zaterdagochtend 3 september ter plekke een bank, een tafel, veel koffie en niet te vergeten, om in de sfeer te blijven, een boekenkast neer te zetten. Vervolgens gingen de SP’ers in gesprek met passanten.

Al dan niet onder genot van een kop koffie en een koekje werd er gesproken over de locatie, het belang van de bibliotheek en het Horster centrum. Het idee van de SP werd ook genoemd als een bijdrage aan het oplossen van de helaas voortdurende leegstand van winkelpanden.
De meeste reacties op het initiatief van de SP waren dan ook zeer positief.

De conclusie van deze ochtend is dat het belangrijk is dat er snel werk gemaakt moet worden van een nieuwe bibliotheek. Het college denkt dat dit op de huidige locatie (P1) kan. Wij denken dat er alternatieven zijn die zeker de moeite waard zijn om te onderzoeken.

U bent hier