h

Fietstocht Buitengebied

30 augustus 2005

Fietstocht Buitengebied

Op zondag 28 augustus ging een groepje actieve SP’ers op pad met de fiets om het buitengebied van de gemeente Horst aan de Maas eens aan een nader onderzoek te onderwerpen.

Hoewel de uitnodiging voor de tocht ook naar het college van B & W en alle andere politieke partijen was gegaan, waren deze helaas niet vertegenwoordigd. Wel werd de organisatie aangenaam verrast door de aanwezigheid van Kees van Rooij, beoogd burgemeester van onze gemeente. In afwachting van zijn benoeming nog steeds woonachtig in Roermond maar wel present op deze zonnige zondagmiddag.
De fietstocht besloeg ongeveer 33 km en werd met name op grondgebied van de voormalige gemeente Horst afgelegd. We werden vergezeld door Ton Hoeymakers en Wim Heyligers die de verschillende zaken met hun deskundigheid nog eens van extra commentaar konden voorzien.
Onderweg werd ook de inwendige mens nog goed verzorgd, met dank aan Piet, Tonnie en Michael die ons bij De Put in America van drank en fruit voorzagen.

Diverse malen werd stilgestaan bij plekken waarvan we concludeerden dat die het behouden meer dan waard zijn: zoals de weidevogelgebieden nabij de spoorlijn in America en de voor Horst zo typerende esgronden. Maar natuurlijk ook Bromèr dat door het oprukkende glas van tuinbouwgebied Californië haast ingesloten dreigt te worden.

Algehele conclusie na afloop was dat we moeten streven naar het behoud van het zo karakteristieke open landschap. Eenmaal geschrapt van de kaart, is moeilijk weer terug te brengen. Het bestemmingsplan buitengebied moet nog nader vastgesteld worden. Er wordt momenteel aan het concept gewerkt, waarna de inspraakprocedure begint en de politiek er haar zegje over mag doen.

Wij hebben een gedeelte van het buitengebied nu niet alleen vanaf de plankaart maar ook in het echt gezien.

Dat buitengebied van Horst aan de Maas: een gebied om zuinig op te zijn.

U bent hier