De jeugd van tegenwoordig en vroeger
De jeugd van tegenwoordig en vroeger
De gemeente Horst aan de Maas wil in gesprek komen met de jeugd door het openstellen van een internetsite. De fractie van de SP denkt dat dit medium alleen niet voldoende zal zijn om ‘de jeugd van tegenwoordig’ te bereiken. Immers, de jeugd van tegenwoordig is ook wel wat moeilijk vergelijken met de jeugd van 20, 30, of soms wel 40 jaar geleden.
Waar er vroeger een generatiekloof was en je opkeek naar je ouders, grootouders, buren en familie, is er nu de moeder die bevriend is met de dochter. Opa’s en oma’s nemen een stuk van de opvoeding van hun kleinkinderen voor hun rekening. Vader en moeder werken beide. Men gaat op vakantie naar de meest exotische oorden. Internet en mobiele telefonie zijn niet meer weg te denken. En elke keer moet er gekozen worden. Op je 14e of 15e moet je al beslissen welke richting je op wilt op school. Kinderen zijn vaak lid van verschillende clubjes en de agenda’s zijn goed gevuld. Waar kinderen vroeger discipline bijgebracht kregen, leren ze nu vooral te overleggen met de ouders en hebben ze veel vrijheden.
En dan is het niet gek dat de jeugd anders is. Dat ze het soms moeilijk hebben, ook al hebben ze allemaal dure spullen, lijkt misschien moeilijk te begrijpen. Maar als je bedenkt dat er steeds minder duidelijkheden zijn, dat grenzen vervagen, dat ontwikkelingen zo verschrikkelijk snel gaan, dan is het niet zo moeilijk meer te begrijpen dat de jeugd zo anders is. Dat ze soms vluchtgedrag vertonen: door extreem uit te gaan, door drinken, door roken of door drugsgebruik.
Het is onze taak als ouders, opvoeders, school en politiek om met onze jeugd in gesprek te blijven. Om ze de mogelijkheden te geven om zichzelf te ontplooien. Maar het is ook onze taak om hen te beschermen tegen een wereld die steeds onduidelijker wordt en af en toe dol lijkt te draaien. Daarbij is het belangrijk dat we luisteren naar onze jeugd en met hen in gesprek blijven. Een internetsite voor de jeugd zoals Horst aan de Maas die op wil zetten is hiervoor een prima begin, maar zeker niet het einde. Want de jeugd kan veel van ons leren, maar wij ook van hen.
Daarom de stelling:
Als de jeugd krijgt wat zij verdient, krijgen wij de jeugd die wij verdienen.
Hier kunt u andere stellingen lezen en eventueel becommentariëren.
Wilt u reageren op de stelling, vul dan onderstaand formulier in: