h

EU-referendum: weet waar u JA tegen zegt

10 mei 2005

EU-referendum: weet waar u JA tegen zegt

Paul Geurts aan het plakken
Veel Nederlanders zijn vóór Europese samenwerking. Terecht, want in de moderne wereld kun je nu eenmaal niet alles in je eentje. Nederland is geen eiland. Maar dat Brussel voortaan van alles en nog wat voor ons regelt, bevalt heel veel mensen helemaal niet.

Tot nu toe werd nooit naar de mening van de bevolking gevraagd. Niet over de machtsoverdracht aan Brussel. Niet over de invoering van het stabiliteitspact. Niet over de afschaffing van de gulden en de invoering van de euro. Op woensdag 1 juni 2005 mag u als Nederlander voor het eerst in de geschiedenis stemmen over de koers van de Europese Unie. Dat kan door vóór of tégen de Europese grondwet te stemmen. Dit is volgens de SP een zeer belangrijke keuze.

Als u JA zegt tegen deze Europese grondwet, dan zegt u:
JA tegen een Europese superstaat. Stap voor stap wordt Nederland een machteloze provincie van een oppermachtige Europese Unie. De nieuwe Unie zal veel eigenschappen hebben van een federale staat: een eigen munt, een eigen vlag, een eigen volkslied, een eigen president, een eigen parlement, een eigen feestdag, een eigen leger en een eigen grondwet. Laten we nu een pas op de plaats maken, in plaats van ondoordacht door te denderen in de richting van een Europese superstaat die nauwelijks democratisch te controleren valt. We hebben de verantwoordelijkheid om onze democratische rechten te beschermen, ook ten bate van toekomstige generaties. Dat is onze plicht tegenover de generaties die onze rechten voor ons hebben bevochten.
JA tegen meer machtsoverdracht aan Brussel. Steeds meer bevoegdheden worden overgeheveld naar Brussel. Ons eigen buitenlandbeleid wordt onderworpen aan de meerderheden zoals die in de EU tot stand komen, onder regie van een Europese minister van Buitenlandse Zaken. Op internationale conferenties moet Nederland de standpunten van de Unie verdedigen. De EU kan straks ook bijvoorbeeld een verdrag met China afsluiten, zonder dat Nederland daartegen bezwaar kan maken. Het is niet wenselijk dat er zoveel zeggenschap wordt overgedragen aan Europa.
JA tegen marktwerking, ook in zorg en onderwijs. Met deze grondwet wordt één economische variant, de vrijemarkteconomie, dwingend opgelegd aan alle lidstaten. Ook voor publieke diensten zoals onderwijs en zorg zijn de regels van de markt straks maatgevend.

Elke stem telt op 1 juni. Als wij in Nederland in meerderheid deze zogenaamde grondwet afwijzen, dan moeten Brussel èn Balkenende die uitslag erkennen. Dan komt er nieuwe ruimte voor een open debat over de plaats van Nederland in Europa en de rol van Europa in Nederland. Dat debat is volgens de SP hard nodig. Daarom heeft u groot gelijk als u op 1 juni tégen deze Europese grondwet stemt!

Thijs Coppus
Lees ook het landelijk artkel
Zie ook foto's van de plakactie

opgestoken vinger

U bent hier