h

Brede scholen

31 mei 2005

Brede scholen

Vorige week tijdens de behandeling van de voorjaarsnota heb ik (Thijs Coppus, red.) namens de SP gepleit voor het realiseren van brede scholen in de kleine kernen van Horst aan de Maas. Het college zag dit niet zitten, omdat het te duur zou zijn. Vandaag meldt Dagblad de Limburger dat onze buurgemeente Meerlo-Wanssum wél het lef heeft om over te gaan tot het realiseren van brede scholen in de kleine kernen.

De argumenten van Meerlo-Wanssum voor de realisatie van brede scholen zijn precies hetzelfde als de argumenten van de SP.

"In ieder dorp moet een brede school komen om daarmee de voorzieningen in de kernen op peil te houden. In Meerlo, Wanssum en Swolgen betekent dat dat de peuterspeelzalen in het gebouw van de basisscholen komen.

Daarnaast heeft elke basisschool vorig jaar september al een bibliotheekvoorziening gekregen ter vervanging van de bibliobus. Kinderen kunnen daar boeken lenen, maar straks moeten de mini-biebs ook toegankelijk worden voor ouderen en invaliden. In sommige scholen kan er ook kinderopvang bij komen en kan de arts van het consultatiebureau er spreekuur houden. Op welke scholen dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk. De kinderopvangstichting SSK en het Groene Kruis, dat over het consultatiebureau gaat, hebben toegezegd voor langere tijd ruimte te willen huren in de brede scholen om de voorzieningen te garanderen.

Het per dorp onder één dak brengen van alles wat te maken heeft met onderwijs, gezondheid en welzijn van kinderen tot twaalf jaar, scheelt bovendien geld. Nu moet de gemeente Meerlo-Wanssum voor al die voorzieningen in totaal elf gebouwen beheren en onderhouden. Straks zijn dat er nog maar zes.

De komst van de brede scholen in Meerlo, Wanssum en Swolgen kan waarschijnlijk ook nog rekenen op een provinciale subsidie. De provincie Limburg geeft geld aan brede scholen waarin drie of meer verschillende functies worden gecombineerd."

Zo kan het dus ook, aldus de weblog van de voorzitter

U bent hier