h

Bewoners Grubbenvorst: verfraai het centrum en verplaats de supermarkt naar de Boerenbond

6 april 2005

Bewoners Grubbenvorst: verfraai het centrum en verplaats de supermarkt naar de Boerenbond

Een enquête die de SP onlangs heeft gehouden moest een beeld geven van wat de bewoners nou eigenlijk van belang vinden in de kern van Grubbenvorst. Hierbij het complete verslag.

Aanleiding

Het centrum van Grubbenvorst behoeft aanpassing. Het grootste aandachtspunt en tegelijkertijd ook het grootste probleem is de locatie en de beperkingen van supermarkt Jan Linders. De betrokken ondernemer wil eventueel de winkel verplaatsen naar de locatie van de voormalige Boerenbond, ongeveer 200 meter verderop. Er zou dan mogelijk nieuwbouw gepleegd kunnen worden in de vorm van appartementen op de bovenverdieping en een grotere winkel dan de huidige op de begane grond. Er is daar meer ruimte voor parkeerplaatsen.
De Dorpsraad Grubbenvorst heeft meerdere malen de problematiek besproken en heeft opdracht gegeven aan studenten van de Technische Universiteit Eindhoven om een plan op te stellen. Dit plan is in december 2004 gepresenteerd tijdens een informatieavond die druk bezocht werd.
Vervolgens zou in januari 2005 het plan besproken worden door de politiek. Van tevoren en tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Economie werd al duidelijk dat het plan weinig kans van slagen maakt in verband met de hoge kosten en misschien wel al te ingrijpende veranderingen aan het centrum. De discussie over het Grubbenvorster centrum is uitgesteld tot later dit voorjaar.
Reden voor de SP een klein onderzoek in te stellen, in de vorm van een enquête, naar de mening van de bewoners.

Enquête

Onder de titel 'Uw mening gevraagd' kregen de geënquêteerden een aantal vragen te beantwoorden: of men op de hoogte was van het door de dorpsraad gepresenteerde centrumplan; zo ja, wat de mening hierover was; of de opwaardering van het centrum prioriteit had; of er andere zaken eerst aangepakt moesten worden en tot slot of men afhankelijk was van het winkelbestand in Grubbenvorst.
De enquête werd huis-aan-huis verspreid op ongeveer 440 adressen in het centrum van Grubbenvorst. Na ongeveer een week werden de enquêteformulieren opgehaald. Tegelijkertijd werd de mogelijkheid geboden via de SP-site deel te nemen.
Het resultaat - ongeveer 90 reacties van 440 uitgegeven enquêteformulieren en een tiental reacties via de internetsite - doet vermoeden dat het centrumplan zoals dat door de dorpsraad is gepresenteerd en de ontwikkelingen rond het centrum de bewoners niet echt bezighoudt. Tijdens de ophaalronde kwam vaak de reactie dat men niet zo veel belangstelling had voor het centrum, maar ook dat men niet op de hoogte was van het centrumplan van de dorpsraad.

Samenvatting

Degenen die het plan zoals gepresenteerd door de dorpsraad Grubbenvorst wel kenden, gaven vaak aan niet exact op de hoogte te zijn van de financiële consequenties. Gevraagd naar mogelijke bezuinigingen op dit plan werd herhaalde malen de aanleg van het parkeerdek genoemd als zijnde te duur en onzinnig.
Er blijkt bij nogal wat mensen het idee te overheersen dat 'Horst' al het geld naar zich toetrekt en niets over heeft voor de overige kernen en zeker niet voor Grubbenvorst.
Degenen die de enquête hebben ingevuld hebben verschillende suggesties voor verbetering in hun dorp, zoals meer groen, behoud van winkels, aantrekken van nieuwe winkels en te zorgen voor meer sfeer in het centrum.
Het meest genoemd werd het gebrek aan voldoende parkeerplaatsen.
Opvallend was het aantal keren dat er gevraagd werd om (beter) openbaar vervoer. Het betrof met name ouderen die deze opmerking maakten. We kunnen concluderen dat jongere mensen vaak en gemakkelijker gebruik maken van de auto en geen problemen hebben om naar Horst, Sevenum, of wat verder weg, Venray en Venlo te rijden. En dat ouderen daar veel meer in beperkt worden.
Er wordt door meerdere personen aangegeven dat er voor een echt winkelcentrum in Grubbenvorst gezorgd zou moeten worden en dat er mogelijk een tweede supermarkt moet komen. Ook geven een aantal mensen aan dat Jan Linders niet de bepalende factor in de hele discussie mag zijn.
Daar waar de supermarkt Jan Linders ter sprake kwam, kunnen we concluderen dat een ruime meerderheid wel pleit voor behoud van de supermarkt in Grubbenvorst maar hiervoor de locatie Boerenbond het meest geschikt acht. Dit vooral vanwege de mogelijkheid om daar ruime parkeergelegenheid te creëren.
Door een aantal mensen wordt aangevoerd dat verplaatsing van de supermarkt de doodsteek voor de kern zal betekenen. Zij vinden de locatie Boerenbond te ver van het centrum afliggen. Voorstanders van verplaatsing zien dit meer als een aanvulling op het centrum met mogelijkheden voor andere ondernemers op de huidige locatie van Jan Linders.

Slotconclusie

Uit de gemaakte opmerkingen concludeert de SP dat een meerderheid achter het idee staat van verplaatsing van Jan Linders naar de locatie van de voormalige Boerenbond met realisering van voldoende parkeergelegenheid. Tevens zou het huidige winkelcentrum verfraaid moeten worden met eveneens voldoende parkeerplaatsen voor de verschillende voorzieningen.

U bent hier