h

Work first als onderdeel van sociaal beleid ?

24 februari 2005

Work first als onderdeel van sociaal beleid ?

In de raadsvergadering van 15 februari j.l. presenteerde de SP een kritisch onderzoek over het functioneren van Work First - een project om uitkeringsgerechtigden aan werk te helpen. Een onderzoek, overigens, dat geen wetenschappelijke onderbouwing claimt, maar tot stand is gekomen door gesprekken met betrokkenen: zowel dienstverleners als werkzoekenden.

De conclusies die getrokken kunnen worden naar aanleiding van die gesprekken zijn o.a. dat begeleiders nauwelijks tijd hebben voor de deelnemers; dat in veel gevallen geen passend werk aangeboden kan worden; dat mensen die zich aanmelden soms erg lang moeten wachten; dat er nogal wat mensen zijn die absoluut geen zin hebben om mee te doen aan het project; dat sommigen daarom zelfs zwart werk zoeken; weer anderen proberen wel, maar haken uiteindelijk toch af.

Dit soort reïntegratieprojecten levert slechts 17 % van de deelnemers uiteindelijk een reguliere baan op, zo leert de ervaring elders. Kenmerkend in die projecten is dat er weinig sprake is van echte begeleiding en dat er veel sanctionerend opgetreden wordt.

Nederland kent een systeem van inkomenszekerheid. Maar zo langzamerhand verandert dit in een systeem
waar je het probleem 'werkloosheid' eenvoudig verplaatst naar 'werkende armoede'. Uitkeringsgerechtigden
worden gedwongen werk te verrichten ook al sluit het absoluut niet aan bij hun mogelijkheden.

MAG JE DAT SOCIAAL BELEID NOEMEN?

Wel als je een koele rekenaar bent, die het als voornaamste taak ziet op de centen te letten en uitkeringsgerechtigden ziet als een bedreiging voor je budget!

Niet als je als uitgangspunt neemt om die mensen met de ter beschikking staande middelen te ondersteunen en ze zodoende weer in staat te stellen zelfstandig de eigen verantwoordelijkheid te dragen voor hun welvaart, welzijn en geluk.

Maar dat lijkt - jammer genoeg - allang niet meer het uitgangspunt voor de meerderheid in de raad van Horst aan de Maas.
Paul Geurts

U bent hier