Eenduidige regels in Europa!
Eenduidige regels in Europa!
Eenduidige regels in Europa ! Dat is één van de wensen die Kartika Liotard, Europarlementariër voor de SP, mee zal nemen naar Brussel. Die wens kwam naar voren tijdens een door ruim zestig personen bezochte informatie- en discussieavond, georganiseerd door de Werkgroep Land- en Tuinbouw van de SP Horst aan de Maas. De bijeenkomst had als titel "Heeft de land- en tuinbouw nog toekomst in Nederland?" en behandelde het landbouwhervormingsbeleid van de Europese Unie.
Debat
Onder leiding van journalist Marc van der Sterren gingen Joop de Koeijer van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en Joep Hermans (LLTB) in discussie over het hervormingsbeleid van de EU.
Joop de Koeijer stelt dat de landbouw niet zonder overheidsbemoeienis kan. Naar zijn mening moet er sprake zijn van productiebeheersing, waardoor de boer vanzelf een kostendekkende prijs krijgt voor zijn producten, waarvoor dan geen subsidie meer nodig is. Dat kan volgens hem alleen door de grenzen te sluiten voor concurrerende producten van buiten de EU.
Joep Hermans stelt daar tegenover dat je geen muur om Europa kunt bouwen. Je zult mee moeten doen op de wereldmarkt. Daarbij kunnen wel normen gesteld worden aan productie en producten, zowel op het gebied van voedselkwaliteit, als op andere gebieden, zoals milieu en personeelsbeleid. Vervolgens zijn internationale samenwerkingsverbanden, zogenaamde 'allianties' nodig om de Europese maatstaven ook te laten gelden
voor producten van buiten de EU.
Reactie van Joop de Koeijer hield in dat door op de - zich onder
druk van de World Trade Organisation steeds verder liberaliserende - wereldmarkt te concurreren je wordt gedwongen onder de kostprijs te leveren. Dat kan alleen maar als de overheid subsidie blijft geven. De Nederlandse regering heeft naar zijn mening de belangen van de Nederlandse boeren bij de WTO-onderhandelingen verkwanseld om de belangen van dienstverleners (verzekeringsmaatschappijen en banken) en multinationals als Philips en Shell op de wereldmarkt te dienen! Op termijn kan het subsidiebeleid niet gehandhaafd blijven en daarmee komt een einde aan de Nederlandse landbouw.
Joep Hermans meende dat het uitblijven van internationale concurrentie de boer "lui" zou maken,
waardoor er geen vernieuwing meer op gang zou komen. Volgens Joop de Koeijer bewijst de praktijk dat - ook met de huidige subsidiëring - boeren voldoende vernieuwen. Uit de reacties bleek de zaal verdeeld. Door een aantal tuinders werd gemeld dat zij, in de glastuinbouw bijvoorbeeld, altijd al zonder subsidies gewerkt hebben en op de wereldmarkt geopereerd hebben. Zij stellen geen last te hebben van de geliberaliseerde markt.
Naar aanleiding van die opmerking geeft Joop de Koeijer aan, dat zijn pleidooi vooral geldt voor de grondgebonden bedrijven, die veel minder flexibel kunnen reageren op de ontwikkelingen op de wereldmarkt dan - bijvoorbeeld - de glastuinbouw.
Wensen
Na de pauze is vooral de zaal aan het woord. Het eerste probleem dat naar voren wordt gebracht betreft de per land verschillende (toepassing van) regelgeving in Europa, waardoor de onderlinge concurrentieverhoudingen verstoord worden. Kartika Liotard wijst er op dat de EU wel richtlijnen uitvaardigt, maar dat het vervolgens de nationale overheden zijn die deze richtlijnen vertalen in nationale regelgeving. Al discussiërend komt men tot de conclusie dat regelgeving centraal vanuit Europa geregeld moet worden en vervolgens ook uniform door één - bij voorkeur Europese - instantie gecontroleerd moet worden.
Vanuit de zaal wordt ook gepleit voor een vaccinatiebeleid (preventief enten) dat gericht is op het voorkomen van (uitbreiding van) dierziekten. Bij uitbraak van dierziekten moeten grenzen getrokken worden rondom het gebied van de uitbraak en moet niet uitgegaan worden van de landsgrenzen. Want in die gevallen lachen de concurrenten uit de andere landen in hun vuistje! De zaal vindt in Kartika een hartstochtelijk medestander, die dit punt zeker mee neemt naar Brussel.
Ondertussen constateren de zestig aanwezige agrariërs en politici in de zaal dat het thema landbouw vol dilemma's zit. Kartika Liotard: "Als u me vraagt wat Europa voor de boeren in Noord-Limburg kan regelen, dan zeg ik: veel. Europees kun je veel regelen. Maar de crux zit 'm in de politiek. Er is geen Europese eenheid wat betreft landbouwbeleid. Als een meerderheid voor meer marktwerking en deregulering is, dan wordt het moeilijk om goede dingen te 'regelen'." Daarbij wijst de SP-parlementariër op de zogenaamde Europese dienstenrichtlijn. Ze neemt de stelling in dat de problemen in de landbouw door die dienstenrichtlijn (de Bolkesteinrichtlijn) straks alleen maar groter zullen worden. Want de dreigende liberalisering van de dienstensector zal met name de tuinbouw niet ongemoeid laten. Volgens Liotard zullen goedwillende en eerlijke tuinbouwers een truc moeten uithalen om ook in de toekomst te kunnen blijven concurreren met andere Europese landbouwbedrijven.. Dat komt, omdat door de Europese dienstenrichtlijn regels van het herkomstland van toepassing zullen zijn en niet die van ons land. Nederlandse tuinbouwers zullen dan officieel een vestiging in een ander land moeten hebben, willen ze allerlei voorwaarden in Nederland omlaag kunnen schroeven.Liotard: "De landbouwbedrijven die eerlijk en volgens de regels willen werken, zullen niet blij zijn met de Dienstenrichtlijn".
Succesvolle discussieavond krijgt vervolg
Een ander punt dat de tongen in de zaal los maakt, betreft de uitbreiding van de biologische landbouw. Vriend en vijand blijkt overtuigd van het belang van biologische landbouw, maar - zo wordt door verschillende agrariërs gesteld - voor de landbouwsector is de overstap niet reëel.
Paul Geurts, voorzitter van de SP Werkgroep Land- en Tuinbouw, nam de kans waar om de aanwezigen te wijzen op een volgende bijeenkomst die de werkgroep wil organiseren. Die bijeenkomst zal gaan over de Biologische Landbouw. Hij nodigde alle aanwezigen uit ook bij die bijeenkomst aanwezig te zijn.
Heeft u interesse? Bel dan Paul Geurts of mail hem, zie hieronder Daar kunt u ook terecht als u lid wilt worden van de werkgroep.
- Zie ook:
- Europa