h

Kritiek SP op gang van zaken economiedebat van 20 juli j.l.

28 juli 2004

Kritiek SP op gang van zaken economiedebat van 20 juli j.l.

Persbericht.
€ 35.000! Zoveel gaat het organiseren van een debat over de economische ontwikkelingen van Horst aan de Maas kosten. Dat was de Socialistische Partij (SP) iets te gortig. Toen de andere fracties – met uitzondering van D66 – de poot stijf hielden, ondanks een alternatief voorstel van de SP, stapten de socialisten uit de organisatie.

Een werkgroep van de gemeenteraad en het college van B&W had een adviesbureau ingeschakeld om het economiedebat te organiseren. In twee dagen informatie en discussie zouden zo'n dertig Horstenaren zes projecten moeten bedenken, waarmee de economie van Horst aan de Maas opgestoten wordt in de vaart der volkeren. Toen het prijskaartje van het economiedebat bekend werd gemaakt - € 35.000 – kwam het idee van de werkgroep in een ander daglicht te staan. Nog geen maand geleden werd – onder het mom van noodzakelijke bezuinigingen – gekort op Volksuniversiteit, Vrije Academie en als klap op de vuurpijl werden de huurtarieven van gemeentelijke accommodaties voor de verenigingen onacceptabel verhoogd. En nu zou er ineens een bedrag vrij te maken zijn voor een economiedebat, waar het nog maar de vraag van is of het de burgers van Horst aan de Maas iets oplevert! Reden voor de SP te komen met een alternatief voorstel: laat iedere fractie zelf een deskundige uitnodigen en de kosten voor haar rekening nemen. Dan hoeven de kosten niet op de gemeenschap verhaald te worden. Toen dit voorstel zonder verdere discussie door CDA, PvdA en VVD van tafel werd geveegd, haakte de SP af. Was het economiedebat aanvankelijk een initiatief van de raad, nu besloot het college van de ene op de andere dag – zonder het besluit voor te leggen aan de gemeenteraad - de organisatie zelf in handen te nemen. En de eerder opgestelde plannen gewoon uit te voeren.

De SP is van mening dat de burgers mogen weten waar hun geld aan opgemaakt wordt. Reden om een brief over de gang van zaken naar de gemeenteraad te sturen om haar ongenoegen in de raadsvergadering van dinsdag 20 juli j.l. kenbaar te maken. SP-er Paul Geurts herhaalde nog eens dat er in achterkamertjes allerlei besluiten genomen waren. ,,Dat is gebeurd zonder de raad daarin te kennen. Dat vind ik niet erg netjes'', aldus Geurts. In de raad maakten de coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA bekend dat zij ondanks alles het debat op de geplande wijze voort wilden zetten. Ook zij waren niet zo gelukkig met de hoge prijs. "Maar als je een professioneel bureau inhuurt, dan ben je dit bedrag kwijt', zo stelde Joop de Hoon van het CDA. ,,We vinden een dergelijk debat belangrijk voor de toekomst van de gemeente'', aldus Eric Beurskens (VVD). ,,Een discussie over de kosten zou resulteren in een andere opzet. De drie grootste fracties in de raad vonden dat we op de ingeslagen weg voort moesten gaan.'' P. Seegers, fractieleider van de PvdA, erkende dat het presidium de organisatie van het debat niet uit handen had mogen geven. ,,Daarmee zijn we in de fout gegaan.'' CDA-raadslid Van Rensch sloot de discussie in de raad af met de opmerking: ,,Nu hebben we als raad inderdaad niks meer te zeggen over de inhoud van het debat''. Hij gaf aan zich de frustratie van de SP-fractie wel te kunnen voorstellen.

De SP-fractie tenslotte sprak haar teleurstelling uit over de gang van zaken. In haar brief aan de raad verwoordde fractievoorzitter Paul Geurts het als volgt: "Allereerst zijn wij teleurgesteld over de manier waarop de coalitiepartijen menen te moeten samenwerken binnen de raad. Uiteindelijk regeert kennelijk de arrogantie van de macht! Ten tweede vindt de SP-fractie het onverantwoord om zoveel geld uit te geven aan een project met zo'n ongewis resultaat in een tijd dat burgers van Horst aan de Maas geconfronteerd worden met stevige bezuinigingen op vaak essentiële voorzieningen. Ten derde plaatsen wij grote vraagtekens bij het feit dat voor een – uiteindelijk - intern debat van de coalitiepartijen en de aan hen gelieerde collegeleden, de rekening vervolgens neergelegd wordt bij de gemeenschap."

U bent hier