h

SP-werkgroep Volkshuisvesting: marktwerking sociale huursector is asociaal

29 juni 2004

SP-werkgroep Volkshuisvesting: marktwerking sociale huursector is asociaal

Persbericht.folder-front
Vrijwel alle huurders van Wonen Horst krijgen per 1 juli a.s. te maken met forse huurstijgingen. De huurstijgingen zijn het gevolg van rijksbeleid, dat woningcorporaties meer ruimte biedt om de huurprijzen te laten stijgen. De SP legt zich niet neer bij dit beleid. Dat beleid draagt er immers toe bij dat steeds meer huurders met lage inkomens in de problemen komen. Een tijd geleden is de Werkgroep Volkshuisvesting van de SP gestart met een actie onder de huurders. Ruim 1300 pamfletten zijn verstuurd. Wonen Horst heeft inmiddels per brief uitgebreid gereageerd op de actie van de SP. Afgelopen dinsdag heeft de werkgroep een reactie op die brief overhandigd aan directeur Talen van Wonen Horst. En tegelijkertijd kon de werkgroep melden dat ruim 100 huurders gereageerd hebben op het pamflet van de SP.

Van sociaal beleid naar marktwerking
De rijksoverheid is bezig met de liberalisering van het huurbeleid in Nederland. Gretig volgt Wonen Horst dit beleid, zo blijkt uit een brief van directeur Talen aan de SP Werkgroep Volkshuisvesting. In de brief probeert de directeur uit te leggen waarom huurverhogingen noodzakelijk zijn. Het komt er kort gezegd op neer dat Wonen Horst meer marktwerking wil toelaten in haar beleid. Tegelijkertijd heeft Wonen Horst vergevorderde plannen voor sloop en verkoop van huurwoningen. Renovatie lijkt uit het verhuurderswoordenboek te zijn geschrapt. Reden voor de SP, ook in Horst aan de Maas, te starten met acties die er op gericht zijn het huurbeleid weer sociaal te maken.

Nadat de SP in de Echo haar actie bekend had gemaakt, reageerde Wonen Horst met een uitgebreide brief. Daarin beargumenteert directeur Talen, waarom volgens hem huurstijgingen gerechtvaardigd zijn. Wat uit de brief vooral duidelijk wordt, is dat Wonen Horst de liberaliseringsplannen van minister Dekker van Volkshuisvesting volledig steunt. Daarmee bevestigt Wonen Horst de conclusie van de SP dat ook Wonen Horst (c.q. Wonen Noord-Limburg) met de dag commerciëler wordt. Wonen Horst wil meer ruimte om de huren te verhogen en daarbij ruim baan geven aan de marktwerking. Die zal er toe leiden dat mensen met lage inkomens steeds meer moeite hebben met het vinden van een betaalbare huurwoning. Te meer nu besloten is het aantal woningen dat beschikbaar was voor de zogenaamde primaire doelgroep (mensen met lage inkomens) te verlagen van 70% van het woningbestand tot 60%. Om daarmee tegemoet te kunnen komen aan mensen met een inkomen tot anderhalf keer modaal, die door de te dure koopwoningen een beroep gaan doen op huurwoningen. Een schande. Voor de komende jaren ziet het er nog veel beroerder uit. Wonen Horst wil samen met andere verhuurders ruimte krijgen om de huren nog meer te verhogen en daar tegenover willen de verhuurders zelf huursubsidie gaan verstrekken. Modale huurders plukken hiervan de wrange vruchten: zij vallen buiten de huursubsidie en betalen de volle mep aan huurverhoging en ook nog eens de extra huurinkomsten die nodig zijn om de huursubsidie uit te betalen. Mensen met een laag inkomen kunnen nog alleen een beroep doen op de slechtste en goedkoopste woningen, zodat Wonen Horst een zo laag mogelijk bedrag aan huursubsidie kwijt is. De maatregelen die Wonen Horst voorstaat, onder andere huurverhogingen doorvoeren voor de zogenaamde "gewilde" woningen zullen er onder andere toe leiden dat het beleid van de gemeente Horst aan de Maas van gemixte buurten (o.a. naar leeftijd en inkomen) doorkruist wordt en segregatie naar inkomen bevordert.

Huurders hebben in groten getale gereageerd op de actie van de SP Werkgroep Volkshuisvesting Horst aan de Maas. Een deel van de huurders heeft het formulier van de SP benut om hun onvrede aan te geven over het onderhoud. De SP zal met deze mensen bespreken welke stappen zij kunnen zetten om hun klachten opgelost te krijgen. De meerderheid van de reageerders liet weten het absoluut niet eens te zijn met de huurstijgingen. Zij steunen ten volle de constatering dat nul procent verhoging meer dan genoeg is! Zij zijn het zat en eisen dat de achterstelling van huurders stopt en dat verhuurders gaan werken aan een rechtvaardig volkshuisvestingsbeleid, met voldoende betaalbare en goed onderhouden huurwoningen. De actie die de SP dit jaar voert, is het begin van de strijd voor een sociaal huurbeleid in Horst aan de Maas.

U bent hier